Otvorena kritika članovima Predsjedništva BiH i kandidatima na izborima za nove članove Predsjedništva BiH


Neshvatljivo je da je prošlo desetak dana od intervjua Milorada Dodika u emisiji Predsednik govori u kojoj je on na upit novinara: da li je vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska Dodik odgovorio: NARAVNO JA TO i NE KRIJEM ( 30 min i 28 sec emisije), da bi nekoliko minuta kasnije izjavio da Bosna i Hercegovina NIJE MOJA DRŽAVA (34 min i 40 sec) a da niko od članova Predsjedništva BiH i novih kandidata za ovu poziciju sa izuzetkom Amera Jerlagića i Mirsada Hadžikadića nije reagovao sa zahtjevom prema Incku da se Milorad Dodik zbog ovakvih potpuno neprihvatljivih izjava suspenduje iz politike ili bar da mu se zabrani izlazak na izbore za poziciju člana Predsjedništva a time i budućeg Predsjednika Predsjedništva u državi za koju kaže da nije njegova.

Ovo nema veze sa demokratijom i demokratskim pravima. Ni u jednoj zemlji svijeta kandidat za poziciju šefa države ne može biti čovjek koji kaže da to nije njegova država i najavljuje njen raspad.

Mi se nalazimo u šizofrenoj situaciji gdje nam je kandidat za šefa države čovjek kojem je politički cilj njen raspad. Kako vjerovati kandidatima za članove Predsjedništva da će štititi državotvorne interese Bosne i Hercegovine kad nisu u stanju da osude Dodikove izjave, a morali bi izvršiti neviđen pritisak na Visokog predstavnika, članice Vijeća za implementaciju mira kao i mehanizme koje ima Centralna izborna komisija da se Dodiku koji je dao gore navedene izjave onemogući da se nađe u poziciji šefa države koja nije njegova i kojoj želi što brži raspad.

Ako i nakon ovog pisma kandidati za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne urade sve što je u njihovoj moći da se najvećem rušitelju Bosne i Hercegovine zabrani učešće na izborima za poziciju šefa države onda svi oni koji ne reaguju ne zaslužuju podršku građana jer su odbijanjem da reaguju postali saučesnici u Dodikovom razbijanju Bosne. Oni time postaju samo borci za svoju fotelju jer normalan um ne može preći preko navedenih Dodikovih izjava. A Visoki predstavnik mora doživjeti neviđeni pritisak kako bi konačno zaustavio kontinuirano urušavanje države Bosne i Hercegovine Dodikovom politikom i izjavama koje mogu dovesti do novog rata u Bosni i Hercegovini.

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca

Sarajevo, 15.09.2018.godine0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...