Predstavnici Fondacije „Mozaik“ u Sarajevu su, u prisustvu zvanica i partnera, svečano otvorili vrata prvog „Startup“ studija u regionu. Riječ je o svjetski prepoznatom konceptu podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 država svijeta.

Glavni partneri „Lonac Startup“ studija su Švedska agencija za međunarodni razvoj, kompanija „Philip Morris International“ i Općina Centar Sarajevo.

Ista vizija

Direktor Fondacije Zoran Puljić pojasnio je da će kroz studio nuditi mladima mnogo više od samog fizičkog prostora za rad.

Istaknuto je da s dobrom idejom dolaze i dobri partneri te da u mlade uvijek treba ulagati jer oni pokreću društvo.

Predstavnik partnera koji je omogućio otvaranje „Startup“ studija, generalni direktor „Philip Morris Internationala“ za BiH Srđan Lazović naglasio je da kao društveno-odgovorna kompanija ulažu značajna sredstva u inovacije i razvoj unutar svoje kompanije, jer prepoznaju da je to jedini ključ uspjeha.

– Zato uvijek imamo sluha i otvoreni smo za pružanje podrške inovacijama koje olakšavaju ljudima da žive i djeluju u svijetu koji se stalno mijenja. Vjerujemo da s ovim projektima dijelimo istu viziju, a to je biti inovativan, vratiti opipljivu vrijednost zajednici u kojoj djelujemo i unijeti pozitivnu promjenu u svijetu – rekao je Lazović.
                     

Nove ideje 

                                                          

Da je „Startup“ dobar projekt i da mladi u BiH dostižu svjetske standarde, rekao je osnivač „Foreign Relations Council BiH“ Amer Bukvić.

– Nove ideje i novi način rada kako da se približimo klijentima se isplatio. Trenutno je najveći problem napraviti ambijent mladima da ne bi išli u Austriju, Njemačku… – rekao je Bukvić.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić rekao je da je primarni cilj pomoći mladima koji se opredijele za nove poslovne ideje, ohrabriti ih i i potaknuti da budu održivi i efikasni.

Povodom ceremonije otvaranja, upriličena je i panel -diskusija o temi „Inovacije i sistemska podrška startupima mladih“Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba