Povodom Odluke o isključenju iz članstva SDP BiH koja mi je dostavljena 13.04.2021. godine ovim putem obraćam se članovima SDP BiH Bihać, kao i široj javnosti.

Naime, prije tri mjeseca Predsjednik SDP BiH donio je nestatutarnu i neosnovanu Odluku o uvođenju Povjereništva kojom je smijenjeno rukovodstvo GO BiH Bihać na čelu sa mnom. Na takvu odluku negativno je reagovalo preko osamdest posto članova Gradskog odbora, te svi novoizabrani vijećnici, koji su zajedno o tome sačinili žalbu, te je (u skladu sa Statutom) uputili Statutarnom, Etičkom i Glavnom odboru SDP-a BiH.

Ni nakon dva mjeseca od dostavljanja žalbe niti jedan od pomenutih organa nije upoznat niti je raspravljao o pomenutoj žalbi! Na taj način Statut Partije i ostali akti postali su misaona imenica u radu i djelovanju Predsjednika SDP-a BiH.

Ono što je bitno, žalbom je naglašeno da uvedeno “Povjereništvo” nije legitimno, jer su grubo prekršene statutarne odredbe SDP BiH kao najvišeg akta Partije.

Iako rad takvog “Povjereništva” nisam ničim opstruirao, moje učešće u njemu je logično postalo nemoguće.

Nesumnjivo je da će ovakav način rada rezultirati daljnjim osipanjem članstva i još većim nezadovoljstvom, jer je pozicioniranje za predstojeće izbore i lična korist pojedinaca postala više nego očita i stavljena iznad svega.

Nažalost, ovakve metode rada mogle bi ostaviti nesagledive posljedice i daljnje produženje agonije socijaldemokratije u gradu Bihaću, USK-u i BiH.

Članove i javnost podsjećam, da nakon mog legitimnog izbora za Predsjednika SDP BiH Bihać, Partiju zatičem u veoma lošem stanju, a koje se ogledalo prije svega kroz razočarano članstvo i poražavajući rejting u javnosti.
Unatoč tome i uprkos unutarstranačkoj opstrukciji nezadovoljnika koji su organizirano radili na destrukciji Partije, sačuvali smo njen obraz osvojivši četiri mandata u GV Bihać. U takvoj situaciji to smatram vrhunskim rezultatskim postignućem, što će svako pošten te upućen u situaciju, nesumnjivo potvrditi.
Međutim, i danas se pojedini članovi “Povjereništva” javno hvalisaju kako su otvoreno radili i podržavali kandidate konkurentskih političkih stranaka, a protiv SDP-a.

Ono na što sam posebno ponosan jeste činjenica da uprkos ogromnom pritisku uglednih partijskih članova nisam pristao da sadašnje članove “Povjereništva” zbog njihovog tadašnjeg destruktivnog ponašanja isključim iz Partije. Pored ostalog i u tome se razlikujemo!

Svoje prijatelje, članove bihaćkog SDP-a, a i šire pozivam da se unutar SDP-a BiH i dalje bore za socijaldemokratske ideje, principe međusobnog uvažavanja i poštivanja, jer kako više puta reče gospodin Nikšić: “Ljudi prolaze, a ideja i Partija ostaju”.

Svoj angažman u Gradskom vijeću grada Bihaća i dalje ću obavljati u skladu sa osnovnim socijaldemokratskim principima i građanskom ideologijom, ujedno zastupajući najbolje interese svih građana Bihaća.

S poštovanjem!

Alen Zulić, prof.

Bihać, 20.04.2021.godine

(Biscani.net)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: