Virolog Ilarija Kapua (Ilaria Capua), direktorica Medicinskog centra na Univerzitetu na američkoj Floridi, tvrdi da pandemija koronavirusa, koja je pogodila čitav svijeta, neće biti poražena samo od visokih temperatura tokom ljetne sezone.

– Postoji “nula“ šanse da virus nestane s ljetom – izjavila je Kapua tokom razgovora sa gradonačelnikom italijanske Firence Darijom Nardelom (Dario Nardella), prenosi “Huffingtonpost”.

– Malo znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi veoma osjetljivi i da ne prežive ekstremne temperature – izjavila je Kapua.

U vezi s virusom SARS, Kapua je dodala da je ovaj virus nestao ljeti, ali ne zbog vrućine, već zbog obuzdavanja.

– Španskoj pandemiji trebalo je dvije godine da putuje svijetom, jer je “išla” pješice i brodovima, ne poput koronavirusa, koji se proširio u eri globalizacije – rekla je Ilarija i dodala da je koronavirus “zaista krhak, ali prenosi se velikom lakoćom “.

Prema Kapui, ono s čime smo suočeni “je epohalna pojava, zdravstvena opasnost, ali nije beskrajni tunel“:

– Izvući ćemo se iz toga. U postpandemiji imat ćemo drugačiji, svjesniji svijet.

Kako kaže, prvi potez koji treba napraviti u borbi protiv koronavirusa jeste da se otvore prozori. 

– Sunčevi zraci koji uđu u prostor veoma su korisni u dezinfekciji. Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinficiraju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila – savjetuje Kapua.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Otvorite prozore, sunčevi zraci veoma su korisni u dezinfekciji / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.