Septembar je u Hercegovini, tradicionalno, u znaku berbe vinskih sorti grožđa. Iako je na pojedinim plantažama berba već otpočela i to trganjem ranih sorti, ipak, branje autohtonih sorti žilavka i blatina počet će polovinom mjeseca.

Berba za vrhunsku kategoriju vina otpočet će i kasnije, poslije 20. septembra, a do tada vinari i vinogradari se nadaju da će ih do konačnog dozrijevanja grožđa poslužiti lijepo vrijeme.

– Imali smo dvije dobre kiše i ulazimo u završetak ove, rekao bih,  jedne od boljih godina, a do početka berbe vjerujemo da će nas poslužiti vrijeme – kazao nam je jedan od naših najmlađih vinara Velimir Ereš iz Sretnica kod Čitluka, čija su vina, nerijetko, nagrađivana zlatom i srebrom na brojnim svjetskim takmičenjima.

Kako je naglasio, ove godine se očekuje natprosječna berba, s obzirom na to da i nije bilo nekih većih temperaturnih šokova.

– To može itekako uništiti aromatiku i uopće grožđe, što se, na kraju krajeva, prenese u vino. Nasreću, toga nije bilo i, istina, kada je riječ o količinama grožđa, to neće biti ništa specijalno, ali kvalitet grožđa bi mogao dati vrlo ozbiljna vina – kazao nam je Ereš.

Inače, početak berbe u Broćanskom vinogorju, najvećem u BiH, tradicionalno bude označen turističko-kulturno-privrednom manifestacijom „Dani berbe grožđa“ u Čitluku, koja će započeti 14. septembra.

U okviru ove, jedne od najstarijih manifestacija u BiH bit će održan i forum „Upravljanje turizmom“ te brojna stručna predavanja, radionice, ali i bogat zabavno-kulturni program.

Svečanost otvorenja manifestacije je zakazana za 22. septembar.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.