Kraljica Elizabeta II je poruku koju je uputila narodu snimila u dvorcu Vindsor, gdje se povukla zbog pandemije koronavirusa skupa sa svojim suprugom princom Filipom (Philipom). Kako su na početku prijenosa istaknuli na “BBC-u”, kraljicu je britanska vlada zamolila da narodu uputi govor, jer se radi o nacionalnom prioritetu obzirom na pandemiju koronavirusa.

Kao i cijeloj državi, ali i svijetu, situacija je privatna i za samu kraljicu, istakli su novnari. Naveli su kako kraljičini članovi porodice, ali i prijatelji imaju koronavirus.


– 
Govorim vam u izuzetno izazovnom vremenu. Ova pandemija je promijenila čitav svijet. Želim zahvaliti svima koji se bore protiv virusa, a posebno djelatnicima britanske zdravstvene organizacije. Skupa smo u svemu ovome. Iz cijeloga svijeta dolaze snimke velikih napora brojnih ljudi koje je pogodila ova pandemija – započela je kraljica. 

Prisjetila se i svoje sestre Margaret.


– 
Sestra i ja smo upravo iz dvorca Vindsor govorile u vrijeme Drugog svjetskoga rata i obratile se mnogima koji nisu sa svojim voljenima. Sada se ponovno susrećemo s takvom situacijom, ali iz drugačijeg razloga – kaže kraljica. 

Dodaje kako ćemo uskoro ponovno biti s prijateljima i porodicama, no zasad se moramo držati pravila koje nam nadređeni daju kako bi nas zaštitili. 

– Susrest ćemo se ponovno – zaključila je kraljica Elizabeta.


Kraljica se rijetko obraća naciji izuzev njene poruke svakog Božića. 

Posljednji put je to uradila 2012. kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije, 2002., obratila se naciji nakon smrti njene majke.

Isto je uradila na početku Zaljevskog rata 1991., ali njeno najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njene snahe, princeze Dajane (Diane) u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj porodici.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ova pandemija je promijenila čitav naš svijet, skupa smo u ovome / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.