OVAJ DJEČAK JE OSTAVLJEN DA UMRE: Razlog je šokirao cijeli svijet!


Gledajući ovu fotografiju, mogli biste pomisliti da su djetetovi roditelji toliko siromašni da mu ne mogu kupiti hranu.

Međutim, to nije istina. Ovaj mali dječak, gol i neuhranjen, optužen je da je vještac, pa ga je njegova zajednica u Nigeriji prognala. Njegova priča je izašla na vidjelo kada je Dankinja Anja Ringgren Loven objavila fotografiju s dječakom, koji se sada zove Hope.
Anja je osnivačica fondacije koja pokušava spasiti ‘djecu-vještice’ i promijeniti stavove nigerijske zajednice vezane za ovaj okrutni običaj.

Dijete koje je optuženo da je vještac, odnosno vještica, uglavnom završi mučeno ili ubijeno. Optužbe mogu doći od nekog člana seoske zajednice, ali često dolaze i od roditelja. Roditelji rizikuju svoj život ako dopuste da dijete ostane s njima nakon optužbi.

Anjina fondacija radi naporno kako bi educirala lokalno stanovništvo. Uglavnom siromašna i neobrazovana populacija održava ovaj običaj u životu.

Kada je Anja objavila fotografiju s dječakom na Facebooku, napisala je:

– Na hiljade djece je optuženo da su vještice. Vidjeli smo mučenu, uplašenu, mrtvu djecu. Ova fotografija pokazuje za šta se borim, zašto sam prodala sve što imam, zašto selim u neistražena područja. Dječaka sam nazvala Hope (nada) i svi se nadamo da će preživjeti.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...