Nakon što je uveo 5K emitovanje Youtube je podržao i 8K video za sretnike kojima to mašina na kojoj ih budu gledali i internet veza dozvoljavaju, prenosi Kurir.

Pomenuta 8K rezolucija je 7.680 x 4.320 piksela, a trenutno je podržano samo emitovanje u 30 sličica po sekundi (fps). Za sada postoji samo jedan 8K snimak koji ćete pogledati na kraju i testirati i svoju mašinu i net vezu. Čak ni ovaj snimak nije izvorni 8K, nego je softverskim alatima sa 6K podignut na 8K, uz očuvanje kvaliteta zapisa.

Portal GSMArena tvrdi da trenutno postoji samo jedna kamera koja podržava 8K snimanje videa, RED Weapon Dragon. Ipak i ona trenutno maksimalno nudi 6K, s tim da će 8K stići uskoro. Također, ne postoje komercijalni monitori ili TV uređaji koji podržavaju 8K, a mali broj korisnika ima čak i 4K monitor.

Test mašina na kojoj smo pogledali ovaj video bila je Core i5 sa nVidia GTX 560 grafikom i video je i dalje bio isjeckan, a framerate je padao konstantno.

Dakle, rijetko ko će ovo moći da pogleda, posebno u BiH, gdje su PC uređaji prosječno u ovom ili ispod ovog ranga, a internet konekcija oko sedam do 10 Mbps. I, da li ste u mogućnosti da pogledate video ispod?

 

/avaz.ba