Izbjeglice ove godine ginu pokušavajući pobjeći iz ratom zahvaćenih područja više nego ikada ranije, dok im svjetski politički lideri okreću leđa.

Najmanje tri hiljade migranata poginulo je prelazeći Mediteransko more ove godine, a najčešči uzrok smrti je utapanje nakon prevrtanja pretrpanih čamaca.

Broj poginulih bio je zabrinjavajući već u oktobru 2015. godine koja je do sada bila najpogubnija godina za migrante, a put od Libije do Italije odnio je najviše žrtava.

Situacija u centralnom Mediteranu postaje sve gora, iako se rijetki usuđuju putovati u Grčku nakon grčko-turskog sporazuma o izbjeglicama.

Doktorica Erna Rijnierse iz tima Ljekara bez granica kazala je kao se susrela s nevjerovatnim tragedijama i ljudskim pričama tokom liječenja migranata koji su pretrpjeli fizičko i seksualno zlostavljanje.

Sredinom jula pronađen je čamac u blizini Libije sa 22 tijela migranata, najviše žena.

“Čamac je napukao, a benzin se pomiješao s vodom. Umrli su u strašnim mukama”, rekla je Rijnierse.

Povećanje broja migranata koji pokušavaju preći u Evropu rezultira i velikim brojem poginulih, 2.606 smrtnih slučajeva je do sada zabilježeno na relaciji između Italije i Libije.

U Italiju ne dolaze samo migranti iz Sirije i Iraka, već i sve više njih iz Afričkih država kao što su Nigerija, Sudan i Somalija, a broj djece bez pratnje udvostručio se tokom protekle godine i narastao na više od 10 hiljada.

“Svi imaju mišljenje o tome zašto migranti ne bi trebali ulaziti u Evropu, ali niko nema mišljenje o tome odakle oni dolaze i od čega ustvari bježe”, dodala je Rijnierse.

Prema riječima spasilaca i onih koji čine sve kako bi pomogli unesrećenim migrantima, živimo u sramnom poglavlju evropske historije, a ljude ne tretiraju onako kako bi trebali.

/klix.ba