Prvo pravilo kojeg bismo se trebali držati kad nas kasno navečer ulovi glad jest da ne jedemo previše. Iako stručnjaci tvrde da kasni obrok prije odlaska u krevet i ne igra značajnu ulogu kad je riječ o višku kilograma, hrana vam može pokvariti san.

– Zbog toga ljudima savjetujem da ne jedu 3 sata prije spavanja ako to žele izbjeći, pogotovo ne velike obroke – kaže dr. Džozef Marej (Joseph Murray), ljekar iz Klinike Majo. 

On tvrdi da su potrebna 3 sata da želudac prosječne osobe preradi hranu i ‘pošalje’ ju do crijeva. Odlazak u krevet prije nego želudac obavi taj proces može dovesti do toga da se taj proces uspori.

– Umjesto da brzo probavi hranu, stomak može prijeći u usporeni način rada, tokom kojeg se samo želi ‘riješiti’ hrane. Tako se može dogoditi da hrana koja još nije probavljena završi u tankom crijevu, zbog čega može doći do toga da se ne iskoriste svi hranjivi sastojci – pojašnjava Marej. 

Dodaje kako mnogi nisu svjesni toga da, ako probavni sistem još radi, kad odete u krevet, to može poremetiti san.

– Mogli biste se osjećati grogi ili malo iscrpljeno idući dan, što se može pripisati onome što ste jeli kasno navečer dan ranije – kaže on. 

Naime, mali lagani obrok je prihvatljiv, no neka hrana može stvoriti više problema od druge. Evo što biste trebali izbjegavati, a za čime smijete posegnuti kasno na večer.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba