Samoizolacija sa sobom može donijeti i brojne kompleksne probleme i komplikacije i pored pitanja da li imate dovoljno hrane i zaliha da izdržite dvije sedmice. Što se tiče zabave, to vjerovatno znači i da vam je veoma dosadno, da gledate TV i surfate po internetu.

Ali postoji način i da upijete nešto kulture i obrazovanja dok ste prisiljeni da budete kod kuće. Google Arts & Culture je sarađivao sa preko 25000 muzeja i galerija širom svijeta kako bi svima omogućili virtualne ture i internet izložbe nekih od najpoznatijih muzeja na svijetu.

Tako imate priliku da „odete u muzej“ bez da ikada ustanete sa kauča.

Google Arts & Culture kolekcija uključuje Britanski muzej u Londonu, Muzej Van Gog u Amsterdamu, Gugenhajm u Njujorku i doslovno stotine drugih mjesta na kojima možete učiti o umjetnosti, istoriji i nauci. Ova kolekcija je naročito pogodna za učenike i studente koji tragaju za načinima da uče i dok su škole i univerziteti zatvoreni.

Pogledajte samo neke od najboljih muzeja koji nude internet ture i izložbe. Muzeji širom svijeta takođe dijele najsmirujuću i zen umjetnost na svojim društvenim mrežama kako bi pomogli ljudima da lakše izdrže period koji moraju biti kod kuće. A ako i to nije dovoljno kulture za vaš ukus, njujorška Metropolitan Opera će nuditi digitalne predstave svako veče u 19.30 od 16. do 22. marta.

 

Britanski muzej, London

Kultni muzej smješten u srcu Londona omogućava posjetiocima da obiđu Veliku salu i otkriju drevni kamen Rozeta i egipatske mumije. Takođe možete vidjeti i stotine drugih artifakata u okviru virtuelne ture.

Foto: Wikipedia

Muzej Gugenhejm, Njujork

Ulični pregled koji nudi Google (Google Street View) omogućava posjetiocima da obiđu Gugenhajmovo poznato spiralno stepenište a istovremeno ostanu u udobnosti sopstvenog doma. Odatle možete otkriti nevjerovatna umjetnička djela iz perioda impresionizma, post-impresionizma, moderne i savremene umjetnosti.

 

Nacionalna galerija umjetnosti, Vašington

Ovaj poznati američki muzej umjetnosti nudi dvije izložbe putem interneta. Prva je Američka moda od 1740. do 1895. godine, a uključuje mnoge odjevne predmete iz kolonijalnog doba i perioda Revolucije. Druga izložba je zbirka radova holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

 

Foto: Facebook

Muzej d’Orsej, Pariz

Možete vizuelno prošetati kroz ovu popularnu galeriju koja je dom desetini poznatih umjetničkih radova francuskih umjetnika koji su živjeli i stvarali u periodu između 1848. i 1914. godine. Provirite u stvaralaštvo Monea, Sezana, Gogena i drugih.

 

Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti, Seul

Sada možete pristupiti jednom od korejskih najpopularnijih muzeja sa bilo koje tačke na svijetu. Virtuelna tura koju omogućava Google vas vodi kroz šest spratova savremene umjetnosti ne samo iz Koreje već iz čitavog svijeta.

 

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih muzeja u Njemačkoj, Pergamon ima mnogo toga za ponuditi – čak i ako ne možete fizički biti tu. Ovaj istorijski muzej je dom mnogim drevnim artifaktima uključujući i Ištar kapiju Babilona i, naravno, oltar Pergamon.

Foto: Wikipedia

Rijksmuseum, Amsterdam

Istražite remek djela holandskog Zlatnog doba, uključujući i stvaralaštvo Vermeta i Rembrandta. Google nudi turu putem uličnog prikaza ovog kultnog muzeja, pa ćete imati osjećaj kao da stvarno lutate njegovim dvoranama.

 

Muzej van Gog, Amsterdam

Svi koji vole ovog tragičnog, genijalnog slikara sada mogu da se njegovom stvaralaštvu dive izbliza (ili gotovo izbliza) tako što će virtuelno posjetiti muzej – najveću kolekciju umjetnina Vincenta van Goga, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i preko 750 ličnih pisama.

 

Muzej Dž. Pol Geti, Los Anđeles

Ovaj kalifornijski muzej je dom evropskih umjetnina koje datiraju još iz 8. vijeka. Ulični pregled vam omogućava da otkrivate ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Foto: Wikimedia Commons

Galerija Ufici, Firenca

Ova malo manje poznata galerija sadrži umjetničku kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – Medičijevih. Samu građevinu je dizajnirao Đorđo Vazari 1560. godine po narudžbi Kosima de Medičija, a sada je dostupna ljudima širom svijeta.

MASP, Sao Paulo

Muzej umjetnosti Sao Paulo je prvi moderni muzej u Brazilu. Djela su postavljena u okvire od providnog pleksiglasa pa se čini da lebde u vazduhu. Virtuelna tura će vam omogućiti da i sami iskusite čari ove magične izložbe.

Nacionalni muzej antropologije, Meksiko Siti

Sagrađen 1964. godine, ovaj muzej je posvećen arheologiji i istoriji Meksika prije dolaska Španaca. Postoje 23 izložbene sale koje su pune drevnih artifakata, uključujući neke iz perioda Maja

Nažalost, nisu svi popularni muzeji i galerije mogli biti uključeni u kolekciju Google Arts & Culture, ali neki i samostalno nude posjete putem interneta. Jedan od njih je i Luvr, koji nudi ture putem sopstvene internet stranice.

Ako želite da saznate više o ovoj kolekciji muzeja i tura koje nude, posjetite internet stranicu Google Arts & Culture. Google ulični pregled takođe nudi i pregled hiljada drugih muzeja, a Google Arts & Culture takođe ima internet mogućnosti za istraživanje poznatiih istorijskih i kulturnih lokacija.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Ovih 12 poznatih muzeja nudi virtualne ture / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.