Ovjerene liste iz USK: 13 kandidata, Halkić i Šahinović kao Hrvati žele u Dom naroda FBiH

Usn.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je liste kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona.

Iz ZHK stigle su četiri kandidatske liste s devet kandidata. Sve liste su ovjerene u CIK-u, a na njima su Iličić Marija, Ivan Leko, Zdravko Bešlić, Damir Jurišić, Žana Miličević, Tomislav Mandić, Ivan Damjanović, Klaudija Skoko i Zvonko Jurišić, piše Avaz.ba.

Skupština Zapadnohercegovačkog kantona i prije ovjere lista zakazala je sjednicu za sutra s tačkom dnevnog reda o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK je ovjerio i osam listi s trinaest kandidata iz Skupštine USK . Pet je listi iz reda bošnjačkog, dvije iz reda hrvatskog i jedna lista iz reda ostalih.

Kandidati za delegate iz USK-a su : Hajrudin Halilović i Rasim Pajić iz A-SDA, Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović ,Zinajda Hadžić, Nijaz Hušić svi iz SDA , zatim Nisvet Jusić (Nezavisni blok) i i Ekrem Prošić (DF) .

Dvije su liste iz reda hrvatskog naroda, to je lista Razima Halkića(SDP) na kojoj je on jedini kandidat, te lista Laburističke stranke i na njoj je Anel Šahinović (LS).

Jedna je lista s kandidatima iz reda ostalih koju je predložila Laburistička stranka,a na njoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić -Pleho

Iz Unsko-sanskog kantona prema Uputstvu CIK-a bira se šest delegata i to dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan iz reda ostalih.

No, liste kandidata iz reda Srba iz tog kantona nisu dostavljene, jer vjerovatno u kantonalnu skupštinu nisu ni izabrani predstavnici iz reda tog naroda. No, s obzirom da je na izbornim listama na oktobarskim izborima u tom kantonu bilo Srba,ali nisu dobili dovoljan broj glasova, sada će oni bez obzira na to, u drugom krugu izbora za Dom naroda FBiH ipak biti izabrani u to zakonodavno tijelo,bez obzira što nisu dio kantonalne skupštine.

Do sada je Komisija ovjerila još kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Za ova tri kantona ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i CIK sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni delegati prema uputstvu koje je donijela Komisija, a koje podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

No, za sada je neizvjesno hoće li sve kantonalne skupštine pristupiti izboru delegata za Dom naroda prema uputstvu Komisije ili će čekati da se o njemu očituje Ustavni sud BiH. Niko u ovom trenutku ne može reći ni kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH o zahtjevima za ocjenu ustavnosti tog uputstva, čije su podnošenje najavili iz nekoliko političkih stranaka.

Prema uputstvu CIK-a, iz Kantona Sarajevo u Dom naroda FBiH birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat. Iz Tuzlanskog kantona birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata iz reda ostalih. U Dom naroda FBiH iz ZDK birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. Iz ZHK biraju se tri Hrvata te po jedan Bošnjak i Srbin.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...