Ovjerene prijave 104 stranke


Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je prijave za učešće na oktobarskim lokalnim izborima za 104 političke stranke i 309 nezavisnih kandidata prijave.

“Ovjerena je prijava 51 kandidata – predstavnika nacionalnih manjina u ime 51 grupe građana, te šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime istog broja udruženja građana”, izjavila je danas Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Ona je dodala da se očekuje izjašnjenje Suda BiH o dvadesetak žalbi političkih subjekata koji su predali prijavu za učešće na lokalnim izborima.

“U nekim situacijama Komisija je ovjerila političku stranku, ali ne za sve izborne jedinice za koje su podnijeli prijavu, a u nekim slučajevima u potpunosti su odbijene prijave”, objasnila je Pirićeva, izrazivši očekivanje da će se Sud uskoro izjasniti o ovim žalbama.

Prema njenim riječima, politički subjekti koji su ovjereni za učešće na izborima mogu podnositi CIK-u prijave za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

Za učešće na izborima u za to predviđenom roku prijavilo se 115 političkih stranaka, 322 nezavisna kandidata, šest udruženja građana i 54 grupe građana.

/oslobodjenje.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...