Ovo je BiH: Efendija nazvao ‘selam’ u punoj prodavnici, a Srbi ga zatekli odgovorom..

avaz.ba

Prelijepa priča iz Baljvina u okolini Mrkonjić grada dokaz je da narodi podijeljeni ratom u bivšoj Jugoslaviji ne moraju obavezno da se mrze. S obzirom na to da je tamo većinsko stanovništvo Bošnjaci i Srbi, oni se nikada nisu napadali međusobno, već su se trudili da sačuvaju divne komšijske odnose.

– Primjer je to svima, zemlja u malom. Ustvari, država kakva bi trebala biti. Lijepo je u Baljvinama – ispričao je za Cik.ba efendija Ilhan Šabić.

On je već šest godina u selu i bilo je čudno kad je došao, ali kaže da se na dobro brzo navikao.

– Ovdje sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uvjerio sam se u to za razliku od mnogih mjesta i ovdje i u svijetu, ovo je mjesto zaista specifično.

– Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nježno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbi. Ne postoje dva dijela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primjer – rekao je efendija Šabić.

Po samom dolasku u službu susreo se sa ljubaznim komšijama.

– Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Na dolasku u radnju pozdravljam prisutne sa “selam” i svi gromoglasno odgovaraju: “alejkum selam efendija, bujrum, dobrodošao”.

– Tek kasnije shvatam da su bila svega dva-tri muslimana od njih desetorice – kazao je efendija Ilhan Šabić.

– Suživot je ovdje za sva prepričavanja i za sve medije – ispričao je efendija Ilhan Šabić iz Zavidovića.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...