Posebnu pažnju obrati na krpice za brisanje budući da one grube teksture mogu stvoriti kontraučinak i oštetiti ekran.

U jeku suzbijanja širenja virusa Svjetska zdravstvena organizacija navela je niz smjernica kojih bi se trebali pridržavati kako bi uspješno očuvali zdravlje.

Uz pranje ruku i čišćenje radne jedinca (kako i u kući tako i na poslu), posebna pažnja je pridana mobilnim telefonima. Naime, naučnici upozoravaju kako su površine mobilnih telefona takođe plodna područja za razvoj virusa i bakterija te da smo uzalud dezinfikovali ruke ako koristimo uređaj koji prethodno nije očišćen.

via GIPHY

Kako uspješno očistiti mobilni telefon?

Kako bi bili sigurni da na svoje lice i ruke prenosite što manje prljavštine i bakterija bitno je redovno čistiti mobilni uređaj. Prije nego kreneš čistiti mobilni telefon obavezno ga isključi kako ne bi došlo do iskrica ili kratkog spoja. Izbjegavaj koristiti tekućinu već odaberi specijalizovane krpice koje mogu biti vlažne i suhe.

Te posebno dizajnirane krpe imaju više vlakana od ostalih vrsta krpa i kao rezultat mogu pokupiti više mikroskopskih čestica, uključujući bakterije i viruse. Pri čišćenju nemoj koristiti tvrde krpe ili ručnike kako ne bi ogrebala i oštetila ekran.

Ne savjetuje se pretjerano prčkanje po utorima za kartice ili USB utoru jer su čipovi koji se tamo nalaze vrlo osjetljivi. Kako bi uklonila prašinu iz tih dijelova možeš upuhati vazduh kroz malenu slamčicu. Budi oprezna i izbjegavaj da telefon izložiš direktnom izvoru topline.

Ako je tvoj mobilni telefon posebno  prljav ili nemaš krpe od mikrovlakana, možete ga dezinfikovati tako da napraviš rastvor od oko 60% vode i 40% alkohola. Koristite mali ugao krpe za nježno čišćenje telefona te potom prebriši ekran suhim dijelom. Ne prskaj alkohol direktno na mobitel.

S druge strane, izbjegavaj koristiti proizvode koji će uticati na prekrivanje ekrana tvoga telefona. To uključuje sredstvo za čišćenje prozora, ocat i vodonikov peroksid.

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Ovo je jedini ispravan način kojim ćeš u potpunosti očistiti svoj mobilni telefon od bakterija i virusa / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.