Viber je aplikacija koja je promijenila svakodnevnicu korisnika interneta i pametnih telefona.

Koriste je svi i svugdje, potpuno je besplatna, a rijetki su čak i oni najsitničaviji koji su u ovoj ”blagodeti” spremni pronaći neke mane i ”predložiti” vam da je ne koristite.

Da li, zapravo, postoji razlog zbog kojeg ne trebate koristiti ovu aplikaciju? Postoji. Stručnjaci kažu da su ovi razgovori, naime, lagan plijen ”lovcima” koji žele ugroziti vašu privatnost.

Premda inženjeri svakodnevno rade na sigurnosnim aspektima ove superpopularne aplikacije, rezultat još uvijek nije zadovoljavajući.

Jeste li znali da na online radnjama postoji nekoliko softwarea koji su kompatibilni sa Viberom, a suštinski služe sa špijuniranje tuđih razgovora.

Kompanije za razvoj ovih softwarea prvenstveno svoje produkte namjenjuju roditeljima, koji tako mogu pratiti svoju djecu, s kim se i na koji način dopisuju, no kao i sve – te aplikacije su podložne zloupotrebi. No, postoje i oni čije namjere nisu baš tako ”plemenite” i koji tehnologiju mogu iskoristiti za prljave ciljeve.

To je, zapravo jedini pravi razlog, zbog kojih oni, kojima je stalo do privatnosti, ne trebaju koristiti Viber. A o mogućnostima prisluškivanja razgovora na Viberu više čitajte na OVOMlinku.

/N1

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.