Hrvatski mediji objavili su identitet i fotografiju šefa poslovnice banke u Vrlici, koji je nestao s najmanje 11 miliona kuna (skoro tri miliona maraka) koje je uzeo iz bankovnog sefa, a potom pobjegao u BiH. Riječ je o Leonu Šprlji (43), sinu bivšeg dubrovačko-neretvanskog župana Ivana Šprlje. 

Velika pljačka otkrivena je tek u ponedjeljak ujutro kada nije došao na posao. Nakon što se S. D. (59) nije pojavio na radnom mjestu u osam sati, a nisu ga uspjeli naći ni stupiti u kontakt s njim, njegove kolege su se zabrinule i nastala je uzbuna, jer je šef imao ključ od sefa i nisu znali šta se moglo dogoditi s njim. Razmišljalo se i o opcijama da je napadnut ili otet.

Kada su konačno otvorili sef, utvrdilo se da je prazan. U njemu je nedostajao pozamašan iznos – 11 miliona kuna domaćeg i stranog novca u raznim apoenima. U akciju su odmah krenuli inspektori PU splitsko-dalmatinske.

Prema prvim informacijama, S. D. je ispraznio sef najvjerovatnije u petak, a kako banka ne radi subotom i nedjeljom, sebi je dao dovoljno vremena za bijeg prije otkrivanja krađe.

Hrvatski mediji pišu da je vjerovatno pobjegao u našu zemlju, a je li odatle produžio dalje, utvrdit će policija. Navodno je dio novca ostavio jednom članu porodice, koji ga je predao policiji.

Hrvatski mediji pišu da ga policija tereti da je i kao bivša odgovorna osoba građevinske firme iz Dubrovnika u više navrata na teret imovine trgovačkog društva isplaćivao pozajmice sebi bliskoj osobi.

Umjesto naplate, lično je preuzeo obavezu vraćanja duga većeg od 2,9 miliona kuna (skoro milion maraka), iako je već tada pred Trgovačkim sudom pokrenuo postupak osobnog stečaja.

Isto tako je imovinu trgovačkog društva, nekretnine i opremu, u vrijednosti većoj od tri miliona kuna, u vrijeme blokade žiroračuna prodao drugom trgovačkom društvu u kojem je također vlasnik i odgovorna osoba, iako mu je bilo poznato da kupac nije niti će biti sposoban platiti kupljenu opremu.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba