Oni su u stalnom kontaktu sa zaraženima i u najvećem riziku da i oni obole, pa je njihov oprez na najvišem nivou. Sigurno ste do sad već saznali za mnoge načine zaštite, ali najbolje ih je čuti iz prve ruke, od ljudi koji svaki dan sebe izlažu najvećem riziku.

Pojačano pranje ruku

Ovo je način broj 1 prevencije, ali brzinsko ispiranje neće puno pomoći. Nije samo važno koristiti sapun, već se ruke moraju prati dovoljno dugo.

Odjeću skidaju čim uđu u kuću

“Cipele, kaput ili bilo koji drugi komad može biti dom virusa i bakterija, pa ih skidam čim kročim u stan”, kaže Džen Braun, doktor u klinici u Njujorku.

“U ovom periodu garderobu perem čim uđem u kuću, dok jaknu ili kaput ostavim na žici kako bi se provjetrili.”

Ne dajem svoje stvari drugim ljudima

Čak i obična olovka može biti pravo leglo zaraze. Dr Sonpal kaže kako uvijek nosi svoju olovku i ne pozajmljuje je drugima, kao ni druge stvari koje koristi u toku dana, kako bi bio siguran da na tim površini nema virusa.

Operite volan automobila

Ako vozite auto, dirate i volan, a ukoliko ne operete prethodno ruke, na njega ćete prenijeti sve bakterije koje će se samo gomilati. “Uvek u autu imam vlažne maramice sa alkoholom ili malu bocu asepsola”, kaže dr Braun.

Rukovanje je apsolutno zabranjeno

Ariel Levitan, doktor internist naglašava kako se rađe „rukuje“ laktom jer taj postupak smanjuje šanse da se tuđi virusi završe u vašem nosu, a naročito tokom pandemije. 

Pravilno se dezinfikuju

“Ako ste bili u blizini osobe koja kašlje ili kija, ne brinite, imate otprilike 2-3 sata da se riješite virusa sa površina tijela. Isperite nos, operite dobro ruke i skinite odeću što prije”, kaže dr Ričard Fišer.

Maramicom dodirujtu površine

Dr Sonpal svoje ruke prekrije maramicom prije nego što pritisne dugme za lift ili kada želi da otvori vrata toaleta ili kola.

Čuvaju čestkicu za zube

Najbolje bi bilo da četkicu za zube držite u nekoj kutiji, jer se na njoj mogu nakupiti bakterije, a ljudima to ni ne pada na pamet. Virusi se najviše zadržavaju na vlažnim površinama.

Svjež vazduh

Trudite se da barem 15 minuta dnevno provedete na svježem vazduhu, pa makar i u svom dvorištu. Provjetravanje prostorija u kojima provodite najviše vremena je obavezno.

(Ordinacija.hr)

Više saznajte na izvornom linku: – OVO LJEKARI RADE DA BI SE ZAŠTITILI OD KORONA VIRUSA: 10 savjeta iz prve ruke! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.