Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici, pojasnio je kako je došlo do toga da 45 uposlenika ove zdravstvene ustanove bude prebačeno u izolaciju. Sve se desilo nakon što je u tamošnju bolnicu prebačen pacijent iz Tuzle. Nisu imali informaciju da je bilo infekcije. 

– Ovo je scenarij za koji se očekivalo da se može desiti. Desilo se šta se desilo, niko od nas nije mogao predvidjeti situaciju. Svi znate da se radi o pacijentu koji je došao iz Centra za srce iz Tuzle. Zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja mi smo ga smjestili u bolnicu. Niko nije imao informaciju da imamo infekciju u Tuzli, i nakon toga došlo je do razvoja ove situacije i do kontakta sa zdravstvenim radnicima – pojasnio je Skomorac za N1.

Nakon saznanja da je pacijent pozitivan, poduzeli su određene organizacione promjene unutar ustanove, prvenstveno unutar Internog odjela. 

– Napravili smo preraspodjelu u smislu izolacije svih pacijenata i identifikacije sveg osoblja (ukupno 45 osoba) koje je došlo u kontakt s ovim pacijentom. Svima je ponuđena mogućnost izolacije. Mi smo unutar Internog odjela preostale pacijente izolirali i u budućem periodu će biti praćeni kao sumnjivi slučajevi. Kako će se razvijati situacija, vidjet ćemo. Bit će testirani po potrebi kako bude nalagala struka – rekao je.

Što se tiče zdravstvenih radnika, za sve koji su identificirani kao mogući kontakti ponuđen je smještaj u Studentskom domu radi daljnjeg praćenja.

– Oni koji to nisu prihvatili bit će izolirani u svojim kućama i ponašat će se prema pravilima izolacije. Unutar Internog odjela zbog ispadanja većeg broja doktora i sestara iz pogona, napravili smo reorganizaciju rasporeda rada i u ovom trenutku smo u mogućnosti da pružimo sve usluge u istom kapacitetu. Za nekoliko dana kad se obavi dezinfekcija, reorganizirat ćemo i rad prijemne ambulante – poručio je.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ovu situaciju nismo mogli predvidjeti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.