Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio javnosti i poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o “non-paperima” tokom posljednje posjete Sarajevu.

– U Sarajevu sam se susreo sa članovima Predsjedništva BiH. Govor povodom 25. godišnjice Srebrenice govori o mojoj čvrstoj opredjeljenosti teritorijalne cjelovitosti BiH. Sedam puta sam posjetio Srebrenicu. Nisam upoznat sa nikakvim “non-paperom” – naglašava.

Kazao je da je javno govorio o tome da se protivi prekrajanju granica, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

– Protivim se prekrajanju granica jer vjerujem da to nije moguće postići mirnim putem. O tome sam više puta govorio, posljednji put u Parlamentu Sjeverne Makedonije – dodaje.

Zagovara cjelovitu BiH i njenu euroatlansku budućnost.

– Jedan sam od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njene euroatlantske budućnosti – zaključio je.

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

– Najbolje bi biloe kad bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU – kazao je.

Dodao je da očuvanju teritorijalne cjelovitosti država zapadnog Balkana posveću svoju veliku pažnju već više od 10 godina.

(avaz)