Predsjednik Palestine Mahmud Abas će za petnaest dana izložiti pred Vijećem sigurnosti UN-a interese svog naroda i svoje odbijanje američkog mirovnog plana, rekao je palestinski ambasador pri UN-u Rijad Mansur.

Tom prilikom bi Vijeću sigurnosti trebao biti predstavljen nacrt rezolucije, rekao je Mansur ne precizirajući  datum posjete ni sadržaj teksta.

Mahmud Abas će prije toga učestvovati na ministarskom sastanku Arapske lige u subotu u Kairu, sastanku Organizacije za islamsku suradnju, zatim na sastanku na vrhu Afričke unije, predviđenom početkom februara, dodao je diplomat.

Postoji mogućnost da predsjednik Abas prije odlaska u UN održi sastanak s Evropskom unijom, rekao je Mansur, ponovo ne precizirajući datum ni mjesto.

Mansur je ponovio da se mir s Izraelom i osnivanje neovisne palestinske države mogu ostvariti samo uvažavanjem međunarodnog prava i uz priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Palestinaca.

Naglasio je da se mijenjanje granica utvrđenih 1967. ne može odvijati bez dogovora dvie strane i da treba uključiti i rješenje pitanja izbjeglica.

– To nije mirovni plan, to je plan koji udaljava mir. To je plan uništenja nacionalnih težnji palestinskog naroda da ostavi svoje neotuđivo pravo na samoodređenje, osnivanje države i rješenje prava izbjeglica – rekao je palestinski ambasador.

Američki plan koji je u utorak predstavio predsjednik Donald Tramp (Trump) garatuje da će Jeruzalem ostati nepodijeljena prijestolnica Izraela i predlaže osnivanje palestinske prijestolnice u istočnom Jeruzalemu. On također mijenja granice iscrtane 1967.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Palestinski predsjednik govorit će u Vijeću sigurnosti o američkom planu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.