Na desetine ljudi širom Srbije primljeno je u bolnice u teškom stanju nakon što su jeli jagoda.

Većina se žalila na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju, ali i visoku temperaturu i potpuni kolaps organizma. Stručnjaci kažu da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivene prljavom vodom punom bakterija.

Inače, decenijama unazad U Srbiji nije zabeleženo ovako masovno i opasno trovanje jagodama.

“Dolazi nam na desetine pacijenata sa simptomima težeg trovanja nakon što su konzumirali jagode. Pošto uglavnom imaju izuzetno visoku temperaturu od 40 stepeni, dijareju i povraćanje, što je obično znak jake infekcije, prebacujemo ih na infektivnu kliniku”, kažu u Urgentnom centru.

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u Urgentnom centru zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je reč o običnom stomačnom virusu, a onda je njegovo stanje počelo da se komplikuje.

“Posle ručka pojeo sam pola kilograma jagoda i tokom noći su krenuli bolovi u stomaku i stravična mučnina. Do jutra mi je bilo sve gore. Počelo je povraćanje, dijareja, groznica, a temperatura je rasla i do 40 stepeni. Sve sam pripisivao stomačnom virusu i popio potrebne lekove. Međutim, meni je bilo sve gore, toliko da sam u jednom trenutku pomislio da ću umreti. Otišao sam u obližnji Dom zdravlja, a kada su me videli u kakvom sam stanju i da sam skoro pao u nesvest od iznemoglosti, odmah su me poslali u Urgentni centar. Kada su me primili, doktor je odmah pitao da nisam jeo jagode. Očigledno je da nisam bio jedini slučaj. Zadržan sam u bolnici uz infuziju i antibiotike”, kaže Ilić.

(Kurir)