Papa Franjo i svjetski lideri jednoglasni u osudi napada: Terorizam nema vjeru

Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više niko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu

Avaz.ba

Papa Franjo osudio je napade na crkve i hotele u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje 189 ljudi, a više od 560 povrijeđeno. Papa je napade nazvao “okrutnim nasiljem” i rekao da je u mislima sa stradalima i njihovim porodicama.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) poručio je kako je “s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki” te izrazio iskreno saučešće porodicama žrtava koje su se okupile na miran način ili došle u posjetu ovoj “predivnoj zemlji”.

 

It was with horror and sadness that I heard of the bombings in #SriLanka costing the lives of so many people. I offer my heartfelt condolences to the families of the victims who had gathered to worship peacefully or come to visit this beautiful country. We stand ready to support.

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) April 21, 2019

Žaljenje zbog napada izrazila je vlada Njemačke.

– Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tokom misa na Uskrs. Žalimo zbog žrtava i molimo se za povrijeđene i njihove porodice. Ne smije dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost – napisao je na Twitteru portparol kancelarke Angele Merkel.

Iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova saopćeno je kako je situacija u Šri Lanki nejasna i da se pokušava utvrditi ima li stradalih njemačkih državljana u napadima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) osudio je, kako je naveo, “odvratne” napade u Šri Lanki.

– Potpuna solidarnost s ljudima iz Šri Lanke i naše misli su uz sve one koji su bliski žrtvama ovog Uskrsa – napisao je on na Twitteru.

Profonde tristesse après les attaques terroristes contre des églises et des hôtels au Sri Lanka. Nous condamnons fermement ces actes odieux. Toute notre solidarité avec le peuple sri lankais et nos pensées pour tous les proches des victimes en ce jour de Pâques.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 21, 2019

Duboko saučešće Šri Lanki povodom napada izrazila je i britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May).

– Napadi na crkve i hotele u Šri Lanki zaista su strašni i upućujem najdublje saučešće svima pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više niko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu-  objavila je Mej na Twitteru.

The acts of violence against churches and hotels in Sri Lanka are truly appalling, and my deepest sympathies go out to all of those affected at this tragic time.

We must stand together to make sure that no one should ever have to practise their faith in fear.

— Theresa May (@theresa_may) April 21, 2019

Američki ambasador u Šri Lanki tvitao je da je “duboko ožalošćen zbog bezumnih napada” i da su SAD “uz narod Šri Lanke u ovom teškom trenutku”.

Premijer susjedne Indije Narendra Modi osudio je napade i rekao kako “nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji”. Indija je sjeverni susjed Šri Lanke.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) napisao je na Twitteru da su, bez obzira na motiv, ti napadi “kukavički, barbarski i hladnokrvni”.

– Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj – objavio je Čavušolu.

No matter what the motive is, the heinous terror attack in Sri Lanka is the same as the one in #Christchurch: cowardly, barbaric and cruel. Terror has no religion, no nation, no geography. Condolences to the people of Sri Lanka.

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 21, 2019

(Autor: Avaz)