Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo imenovao je 13 novih kardinala, a među njima je i vašingtonski nadbiskup Vilton Gregori koji će postati prvi crni crkveni velikodostojnik iz SAD-a na toj funkciji.

Tokom neočekivane objave sa njegovog prozora na Trgu Svetog Petra, papa Franjo je okupljenim vjernicima danas rekao da će crkveni velikodostojnici biti promovisani u kardinale na ceremoniji 28. novembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Među 13 novih kardinala su i Italijan Ranijero Kantalamesa, dugogodišnji apostolski propovjednik u Vatikanu, kao i nadbiskupi Kigalija, Kapiza i Santjaga, Antoan Kambanda iz Ruande, Hose Feurte Advinsula sa Filipina i Čileanac Selestino Aos.

Novi kardinali mlađi od 80 godina automatski postaju članovi konklave koja će birati narednog papu.

Izvor: Fena

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.