Filipinski par nije dozvolio prirodi da im pokvari vjenčanje tako da su subonosno “da” odlučili izgovoriti dok je iza njih vulkan Taal izbacivao dim i pepeo visoko u nebo.

Filipinski par nije dozvolio prirodi da im pokvari vjenčanje tako da su subonosno “da” odlučili izgovoriti dok je iza njih vulkan Taal izbacivao dim i pepeo visoko u nebo.

Uprkos opasnosti koje je predstavljao jedan od najaktivnijih vulkana na Filipinima, Chino Vaflor i Kat Bautista Polomar odlučili su nastaviti sa ceremonijom vjenčanja.

Fotograf sa vjenčanja, Randolf Evan, rekao je kako “nije bilo nikakve prethodne najave” o tome da će se aktivirati vulkan.

“Primijetili smo bijeli dim tokom priprema vjenčanja i onda smo shvatili da se sa vulkanom nešto čudno dešava”, rekao je Evan.

Foto: Randolf Evan

Kasnije, u popodnevnim satima, filipinske vlasti podigle su uzbunu na drugi najviši nivo i upozorile da bi se eksplozivna erupcija mogla dogoditi za samo nekoliko sati.

Službeni UN-ov Ured za koordinaciju i humanitarne poslove (OCHA) saopštio je da prema procjenama više od 450.000 ljudi živi unutar opasne zone od 14 kilometara od vulkana Taal.

Kako piše Daily Mail, uprkos upozorenju, proslava vjenčanja se odvila prema planu na imanju Savannah, koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od vulkana.

Fotograf Evan je naglasio kako su se svi osjećali sigurno jer je ovo mjesto bilo malo izdvojenije.

“Iznenađujuće je kako su svi bili mirni i opušteni. To je bilo intimno vjenčanje na kojem su prisustvovali uglavnom roditelji bračnog para i bliski prijatelji, tako da vjenčanje niko nije napustio”, rekao je Evan i dodao: “Primijetili smo kako nam pepeo pada po odjeći, ali nije bilo alarmantno sve dok nije pala noć i zrak postajao zagađeniji”.

Gosti su dijelili fotografije s vjenčanja uprkos dramatičnim dešavanjima “u pozadini” koje je izazvao nemirni vulkan. Na nekim od njih je vidljiva munja koja se izdigla na nebu i nestajala u oblaku dima.

Foto: Randolf Evan

Vulkan na Filipinima počeo je izbacivati lavu u ponedjeljak, a vlasti su upozorile da je “opasna erupcija” moguća “za nekoliko sati ili dana”. Lava je u ranim jutarnjim satima počela izlaziti iz vulkana oko 70 kilometara južno od glavnog grada Manile.

Smješten na otoku u središtu jezera, jedan je od najmanjih vulkana na svijetu i zabilježene su najmanje 34 erupcije u proteklih 450 godina.

U regiji Taal bilo je ukupno 75 zemljotresa, od kojih su 32 bila rangirana stepenom II i više, na skali intenziteta zemljotresa.

Oko 45.000 stanovnika ugroženih područja već je evakuisano.

Škole, državne institucije i preduzeća zatvoreni su u ponedjeljak širom filipinske prijestolnice Manile, a ulice su uglavnom prazne u tom gradu koji broji 13 miliona ljudi.

Aerodrom u Manili djelomično je otvoren, saopćile su vlasti, nakon što je u nedjelju odgođeno ili otkazano najmanje 240 letova.

Više saznajte na izvornom linku: A. B. – Par se vjenčao u sjenci aktivnog vulkana na Filipinima / (klix.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.