1. Je li kod osoba sa Parkinsonovom bolešću skraćen životni vijek?

– Prije uvođenja terapije “levodopom”, osobe sa Parkinsonovom bolešću imale su kraći životni vijek od očekivanog. Od vremena liječenja “levodopom” i drugim modernim lijekovima tipa dopa agonista, ne izgleda da Parkinsonova bolest značajno utječe na dužinu života bolesnika.

2. Znači li nešto ako sam zaboravio da uzmem lijek u predviđeno vrijeme?

– Terapija se započinje sa dvije ili više dnevnih doza lijeka (pulsna terapija). Prvih mjeseci izostanak uzimanja lijeka u zadatom vremenu nema neki veći značaj, jer postoji još dovoljnog unutrašnjeg dopamina, koji će premostiti vrijeme do naredne doze. S vremenom, kako bolest napreduje, potrebno je povećavati broj dnevnih doza lijeka, jer bolesnik, inače, ulazi u ”off” faze, kada lijeka nema dovoljno u krvi, a simptomi bolesti se pogoršaju. Tada je potrebno strogo se pridržavati preporučenog vremena, odnosno rasporeda uzimanja lijeka ili lijekova tokom dana.

3. Treba da idem na operaciju, bit će opša anestezija. Kako s lijekovima?

– Nije rijetko da bolesnik sa Parkinsonovom bolešću treba da ide na operaciju u općoj anesteziji. U principu se to relativno lako može izvesti. Treba prekinuti terapiju “levodopom” na 6-12 sati prije operacije. Po operaciji, nakon 24 sata, treba nastaviti s “levodopom”. Ne upotrebljavati anestetike tipa “halotana”.

U narednom broju na pitanja odgovara prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar. Pitanja šaljite na e-mail [email protected]Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.