U tu svrhu će u naredne dvije godine izdvojiti 100.000 maraka.

Kako se navodi u tekstu poziva, hoteli treba da budu na području Sarajeva ili Istočnog Sarajeva i kategorisani sa tri ili više zvjezdica.

“Usluga hotelskog smještaja podrazumijeva uslugu noćenja u jednokrevetnoj sobi za jednu osobu s doručkom i uračunatom boravišnom taksom. Ponuđač treba osigurati evropski meni. U navedenu cijenu smještaja ne ulazi korištenje dodatnih usluga hotela”, stoji u tekstu poziva.

Usluge hotelskog smještaja će se nabavljati sukcesivno po potrebi Ugovornog organa u periodu od 7. juna 2017. do 6. juna 2019., odnosno do okončanja Poziva za nabavku usluga hotelskog smještaja u 2019. godini, također je precizirano u pozivu.

“Procijenjena vrijednost nabavke za dvije godine iznosi 85.470 KM bez PDV-a, odnosno 100.000 KM s PDV-om, a hotel će za sve usluge smještaja poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH u jednom mjesecu izdavati zbirnu fakturu specificiranu po datumima korištenja usluga”, kaže se u pozivu od 2. juna ove godine.

O kakvom apsurdu, ali i potpuno nepotrebnom trošku Parlamenta BiH se radi, govori činjenica da je Vlada RS-a za kupovinu i dogradnju luksuzne zgrade za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH, u Istočnom Sarajevu, prije dvije godine platila 26 miliona maraka, ne računajući njeno opremanje.

Još apsurdnije je to što je zgrada otvorena prije tačno godinu dana, ali do sada nijedan poslanik ili delegat u njoj ne odsjeda.

O kakvoj luksuzno opremljenoj unutrašnjosti se radi nemoguće je dočarati budući da nijednoj novinarskoj ekipi do sada nije dozvoljeno da uđe. Zgrada ima blizu 6.000 kvadrata s 40-ak soba i apartmana, salama za sastanke, restoranom i pratećim sadržajima.

S obzirom na to da zgrada u Istočnom Sarajevu ispunjava sve uslove navedene u pozivu Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, pitanje je zbog čega ona nije prijavljena na taj poziv, jer bi vjerovatno svi poslanici i delegati koji nisu s područja Sarajeva/Istočnog Sarajeva mogli tu da se smjeste, a da im ne bude neudobno.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.