FK PARTIZAN reagirao je na izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja proteklih dana usred svoje predsjedničke kampanje opasno bulazni o hrvatskim nogometnim klubovima.

Generaciju Rijeke s kraja sedamdesetih do sredine osamdesetih, koja je tukla Real Madrid i osvajala Kupove bivše države, nazvala je rezervnim klubom Zvezde i Partizana zbog čega je po vlastitom priznanju bila vezana i “uz hrvatske klubove Dinamo i Hajduk, jer nogomet osamdesetih nije bio samo nogomet već pitanje nacionalnog identiteta”.

Ta Kolindina izjava izazvala je žestoke reakcije. Ratni veterani Armade optužili su je da svojim istupima “žica glasove Torcide koja tvrdi da je Rijeka srpski klub”, a među posljednjima je i ona srpskog prvoligaša.

“FK Partizan drži da je od svog osnivanja pravi kozmopolitski klub u kojem su sa zadovoljstvom nastupali igrači brojnih nacionalnosti. S NK Rijeka je odigrao u povijesti puno teških i neizvjesnih utakmica – češće smo se radovali, ali smo imali i neke bolne poraze, kao onaj u dvije utakmice finala Kupa 1979. Bili smo žestoki sportski rivali kako za vrijeme SFRJ tako i 1999., kad nas je ždrijeb spojio u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Međutim, nema podataka da je ikada neki igrač Partizana otišao igrati za Rijeku. Dvojica jesu iz Rijeke došli u Partizan, ali je zanimljivo da je tu riječ o igračima koji potječu ili iz Srbije kao Marjanović ili iz Republike Srpske kao Sredojević. Dodajmo, pritom, da od 1962. nijedan hrvatski igrač nije ni igrao u Partizanu”, naveo je potpredsjednik Partizana Vladimir Vuletić za RTL pa dodao:

“Ako već tražite rezervne klubove ili filijale među klubovima s prostora nekadašnje SFRJ, za vrijeme postojanja te države i njene lige, flagrantan primjer jako lijepe, uspješne i dugotrajne suradnje je srdačan odnos Dinama i Crvene zvezde. Ta dva kluba su, posebno u sedamdesetim i osamdesetim godinama, praktično sve do raspada SFRJ, razmijenila jako veliki broj nogometaša.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partizan je poslao poruku svom najvećem rivalu u Srbiji – Zvezdi, ali i nekadašnjem rivalu u Jugoslaviji – Dinamu.

“Sve u svemu, kozmopolitizam Rijeku i Partizan upravo jedino, a to nije malo, i veže, dok se za Dinamo i Crvenu zvezdu može zaključiti – similis simili gaudet, odnosno, sličan se sličnome raduje.”

Kolinda je svoju prvotnu izjavu pokušala ublažiti priopćenjem koje je od nje zatražio HNK Rijeka.

“Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana nije ova Rijeka danas. Najtalentiraniji hrvatski igrači poput Grobničana Zorana Šestana sjedili su tada na klupi, dok su neki drugi, manje talentirani, ali politički podobniji, dobivali priliku. U tom kontekstu tadašnju NK Rijeku okarakterizirala sam kao rezervni klub. Znam dobro kakav je bio status Rijeke tih osamdesetih godina i nitko me ne može uvjeravati u suprotno.  Armada je pritom uvijek bila simbol hrvatske Rijeke, prkosa i otpora prema hegemonističkim politikama. Uvijek sam podržavala i dalje ću podržavati svoju Rijeku, svoj nogometni klub, svoje “Bijele”. “Krepat’ ma ne molat”  je moje životno geslo i danas, i budite uvjereni kako ću prije ‘krepat’ nego se odreći svoje Rijeke!”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr