Kao i Google, Facebookov poslovni model je jednostavan.

Pristankom korištenja Facebooka pristajete da informacije o sebi podijelite s društvenom mrežom koja će ih onda prodati oglašivačima. Sve što gledate i sve na šta kliknete bilježi se na Facebookvim serverima, ali i vaš profil tu igra veliku ulogu.

BGR sugerira da sljedećih pet informacija o sebi trebate odmah obrisati, budući da se korisničko iskustvo neće previše promijeniti:

Mjesto gdje živite

U slučaju da neko ostvari pristup u vaš profil, vaša bi im adresa mogla pomoći pri činjenju dodatne štete. Osim toga, precizna lokacija pomaže oglašivačima da vam serviraju još ličnije oglase. Ako baš želite da otkrijete svoju lokaciju, umjesto tačne adrese navedite samo grad.

Mjesto gdje radite

Razlozi za uskraćivanje ove informacije isto je kao i slučaju mjesta življenja, s tim da, kada ne navedete svoje radno mesto i istoriju poslovnih angažmana ostavljate mogućnost bivšim kolegama da vam potencijalno priušte neprijatnu situaciju.

Telefonski broj

Davanje Facebooku broj vašeg telefona je nešto na čemu društvena mreža insistira kako biste mogli bolje zaštititi svoj nalog. Međutim, kada ga date Facebooku, putem vašeg broja ljudi mogu doći do vašeg profila, a to možda ne želite. Umjesto davanja svog broja možete putem servisa kao što je Google Voice ostvariti sve sigurnosne opcije koje dolaze s davanjem broja Facebooku, ali bez potencijalnih problema.

Datum rođenja

Osim što ćete brisanjem datuma rođenja izbjeći zahvaljivanje svim ljudima koji vam na Timelineu čestitaju, bit ćete u boljoj poziciji i da se zaštitite ako vam neko uđe u profil budući da je vaš rođendan bitna informacija kod provaljivanja u druge vaše naloge.

Stavovi i interesi

Objavljujte šta god želite na vašem Timelineu, ali kada vas Facebook pita za koga biste htjeli da glasate na predstojećim izborima ili kojoj religiji pripadate, možda je bolje da te informacije ne dijelite.