Pedagoški fakultet Bihać upriličio komemoraciju Zilhadu Ključaninu


U Sarajevu je jučer u 57. godini života, od posljednica srčanog udara, preminuo književnik i profesor Zilhad Ključanin.

Bio je jedan od najvažnijih bosanskohercegovačkih pisaca, a njegova djela  su ostavila neizbrisiv trag u bh. kulturi. Jedan je od utemeljitelja Odsjeka za bosanski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu Bihaću i iskreni prijatelj Krajine.  Od profesora Ključanina danas su se na komemorativnoj sjednici oprostili kolege i studenti Pedagoškog fakulteta.

Profesor i književnik Zilhad Ključanin je bio čovjek nepresušne energije, iskren i direktan, provokativan ali bezazlen u odnosima sa ljudima. Njegovom iznenadnom  smrću su pogođeni svi – bivše kolege i studenti kojima je uvijek pružao potporu.  Jedna od njih je Šeherzada Džafić, nekada studentica Zilhada Ključanina, a sve do jučer kolegica s kojim je književnosti poučavala  nove generacije.

Zilhad Ključanin, rođeni Sanjanin, nikada nije krio svoju privrženost rodnome kraju. Stoga njegov angažman prilikom utemeljenja Odsjeka za bosanski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, nikada nije bio doveden u pitanje, kazao je Nijaz Skender, dekan ovog  fakulteta.   Volio je Krajinu, svoju Sanu, Bihać i Unu, kolege i iznad svega svoje studente i književnost kojima  je posvetio cijeli život.

Bihaćki studenti jučer su se, na društvenim mrežama, opraštali od omiljenog profesora Ključanina. Njihove poruke i prepričane anegdote pročitale su  Majda Hušidić i Azema Smajlović.  Svaka od  priča govorila je o veličini  barda bh. književnosti, ljudskoj gromadi čiji je odlazak ostavio samo prazninu.  Iza Ključanina ostaju njegova poezija, proza, književna kritika, esejistika i novinski  tekstovi prevedeni na desetke svjetskih jezika i uvršteni  u sve novije antologije i preglede bh. i bošnjačke poezije. Na desetine književnih nagrada koje su potvrdile  vrijednost njegovih djela.  Posljednji ispraćaj  Zilhada Ključanina bit će upriličen sutra u Sarajevu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...