Penzioneri: Lijekove od 100 KM kupuju, a oni od 2,5 su na esencijalnoj listi

Faktor.ba

U Federaciji BiH je više od 400 hiljada penzionera i veliki broj njih ima primjedbe na zdravstvenu zaštitu. Oni traže da zdravstvena zaštita bude na nivou Federacije a ne kantona.

Da esencijalna lista lijekova bude mnogo kvalitetnija. Ukazuju da se sada, primjera radi, na ovoj listi nalaze lijekovi koji u slobodnoj prodaji ne koštaju više od dvije i po KM, a lijekovi za srce koji su i po 100 KM, nisu na listi i moraju ih plaćati. Mehmedalija Rapa, član Saveza udruženja penzionera FBiH ukazuje kako je i dalje slučaj da penzioneri iz Goražda kao mjesto boravka prijavljuju Sarajevo, kako bi imali kvalitetnije liječenje.

Samo 15 recepata u jednom danu

– Problem je što se zdravstvena zaštita vodi po kantonima i po općinama. I sada sve zavisi od materijalne mogućnosti općine, odnosno, kakva će biti i na kojem nivou će biti zdravstvena zaštita. Znači penzioner koji živi u Kantonu Sarajevo ima daleko bolju zdravstvenu zaštitu nego penzioner koji živi u Bugojnu, Jajcu, Busovači, Goraždu… I zbog toga mi tražimo da zdravstvena zaštita za sve penzionere bude jednaka na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Da bi se to ostvarilo morali bi se mijenjati zakonski propisi i da u cjelosti zdravstvena zaštita pređe na Federaciju. Međutim, Ustavom je to onemogućeno – govori nam Rapa.

Dodaje kako zbog svega penzioneri nailaze na mnogobrojne probleme.

– U jednoj općini u Srednjobosanskom kantonu, u domu zdravlja primjera radi u jednom danu mogu izdati samo 15 recepata bez obzira za koliko je penzionera potrebna terapija tog dana. Oni koji se ne uklope u tih 15 moraju kako znaju i umiju kupovati lijekove. U mnogim kantonima i dalje ništa nema od elektronskog naručivanja. Zatim, u Goraždu i dalje imamo slučajeve da se penzioneri prijavljuju u Sarajevu ili se iseljavaju u bh. prijestonicu zbog kvalitetnijeg liječenja. Posebna je priča ako neki penzioner želi da se operiše u Sarajevu a iz drugog je kantona. Dozvolu za to mu mora dati njegov Zavod zdravstvenog osiguranja, ali uglavnom je rijetko dobiju – ispričao nam je Rapa.

Dodaje kako se dugo čeka i na specijalističke preglede i da mnogi i umru čekajući ih.

Pričali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Borba sa prijevozom i specijalističkim pregledima

– Kod nas ima nekog poboljšanja ali to je minimalno u odnosu na 60.000 penzionera. Najveći problem sada su nam rubna područja kantona poput Breze, Vareša. Zapravo prijevoz penzionera iz tih krajeva na kontrolne preglede u ispostavu bolnice Ze-do kantona. Ma to vam je borba! Naruče se penzioneri za specijalističke preglede koje čekaju dva – tri mjeseca i dok dođu brojevi za preglede su već podijeljeni i opet moraju čekati – priča nam Trakić.

Kaže kako je i esencijalna lista veliki problem.

– Najaviše nam smeta to što gro lijekova koji koštaju dvije i dvije i po KM u slobodnoj prodaji se nalaze na esencijalnoj listi, umjesto da se na toj listi nalazi neophodan lijek za hipertenziju ili za srčane bolesnike, dijabetičare koji košta 100 KM. E ti se moraju kupovati. Ili imate lijekove koji i kada su na esencijalnij listi morate platiti 13 KM, a u slobodnoj prodaji su 18 KM. Pa zar ne treba da budu besplatni ili dosta jeftiniji ako je na esencijalnoj listi- govori Trakić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...