PENZIONERI PONOVO NAJAVLJUJU PROTESTE


U septembru prošle godine Vlada Federacije i Savez udruženja penzionera F BIH postigli su Sporazum o zajedničkoj saradnji na provođenju aktivnosti reforme i financijske konsolidacije sistema penzijskog i invalidskog osiguranja. No u Savezu prijete da bi mogli raskinuti postignuti Sporazum jer Vlada odstupa od dogovora odnosno nudi nacrt Zakona o PIO za kojeg u Savezu tvrde da nije reformski naročito u dijelu preračuna penzija.

Penzioneri ponovno najavljuju  proteste. Upućuju na to  zaključci sa posljednje sjednice Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera F BiH na kojoj je razmatran Vladin nacrt Zakona o penziono-invladiskom osiguranju. Na osnovu  iznesenih  prijedloga  i primjedbi koji su stigli  iz brojnih općinskih i kantonlanih saveza, kontatovano je da predloženi nacrt nije reformski.Najviše zamjerki  odnosi se na preračun svih penzija.U Savezu smatraju da predloženi Zakon potvrđuju postojeće nepravilno stanje, a  kojim se  sve povećane penzije zadržavaju za narednih pet godina.

Meho Ibrahimagić,predsjednik Saveza udruženja penzionera USK je mišljenja da je zbog mnogih vladinih zakona, uredbi narušena stabilnost penzionog sistema.Vlada je nerijetko nagomilane socijalne probleme rješavala na račun penzionera.Upravo zbog čestih upada u penzioni sistem došlo se  u situaciju  da je danas prosječna penzija 367 KM,  a BiH je rijetka zemlja  gdje su penzije veće od plaća.

U  Federaciji  BiH registrirano je 400.000 penzionera  a  u RS 250.000. Svaki šesti  stanovnik Federacije je penzioner. Broj zaposlenih, koji bi trebalo da izdržavaju one koji su nekada radili je 720.000. U dva bh. entiteta različiti su pristupi reformi penzijskog sistema. Broj zaposlenih i broj penzionera u Bosni i Hercegovini mogao bi se uskoro izjednačiti. Trenutni omjer znači da sistem međugeneracijske solidarnosti više ne može opstati. Vlada Federacije je usvojila tri zakona za reformu penzionog sistema, o kojima će se uskoro izjašnjavati  Federalni parlament. Ključni je upravo  Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...