Dan nakon što su federalne vlasti građane “obradovale” najavom mogućeg poskupljenja struje, penzioneri u Federaciji BiH saznali su da im je otet još jedan dan od početka isplate njihovih majskih primanja.

Kako je to jučer saopćeno iz Federalnog zavoda PIO/MIO, isplata majskih penzija počet će u ponedjeljak, 8. juna, a sudeći prema dosadašnjoj dinamici, to će potrajati skoro do konca mjeseca!

Nisu uvaženi

No, penzioneri poručuju da neće više tolerirati takav katastrofalan odnos nadležnih prema njima, pogotovo nakon nedavnog sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, na kojem nije uvažen nijedan njihov zahtjev!

To nam je kazao predsjednik Saveza penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Skupštine saveza Alija Tanović.

– U Sarajevu ćemo 9. juna imati sastanak Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH, na kojem ćemo otvoriti pripreme za demonstracije! Javnosti je poznato da smo ih bili zamrznuli, ali ovo više nikakvog smisla nema. Samo se ponavlja situacija, odnosno, evo, sve je gora. Umjesto da nam od prvog u mjesecu počne teći isplata, mi taj dan dočekamo s nepoznanicom – nije krio jučer ogorčenje Tanović.

On je podsjetio na to da su Federalnoj vladi u vezi s povećanjem penzija bili dali rok do 1. septembra.

Kantonalna udruženja

No, kako je podvukao, osim što im je jasno rečeno da povećanja ne može biti, s druge strane hronično kašnjenje penzija i nagađanje kada će započeti isplata nemoguće je podnositi.

– Vidjet ćemo kakav će biti stav na sastanku predstavnika svih kantonalnih udruženja. Međutim, raspoloženje je već sada takvo da ćemo, najvjerovatnije, demonstracije započeti i prije 1. septembra – naglasio je Tanović.

ANKETA

Šta mislite o isplati penzija 8. juna?

Sarajevo

nurudin-lokmic

Nurudin Lokmić

– Svake godine dešava se neka kriza s penzijama. Naše su penzije male i kada se desi da kasne, to predstavlja veliki problem za nas. To je stvarno bezobrazluk. Kako su krenuli, za nekoliko godina ukinut će nam ih skroz – kaže Lokmić.

nusret-delihasanovic

Nusret Delihasanović

– Ne znam hoće li se ikada stanje stabilizirati i hoćemo li biti sigurni da ćemo imati novac za osnovne životne potrepštine. Teško je i kada je redovna penzija. Dok oni podijele plate sebi i svojoj familiji, normalno da će nama kasniti – kazao je Delihasanović.

anto-opratil

 Anto Opratil

– Razumljivo je što penzije kasne, jer je takva situacija da se budžeti vrlo teško pune. Omladina uglavnom ne radi, a ima radnika koji su zaposleni nacrno. Sve više poslodavaca izbjegava plaćati doprinose za radnike – kazao Opatil.

Mostar

nenad-milicevic

Nenad Miličević

– Ogorčen sam. Ovo je sramota od države, treba je ukinuti kada je ovakva i ovu đubrad na vlasti skinuti i pozatvarati. Stalno je pomjeraju, na kraju godine dugovat će nam dvije mirovine – kazao je Miličević.

rudolf-maric

Rudolf Marić

– Nije uredu, ali nemaš se kome žaliti. Naš staž redovno je uplaćivan, a sada svaku mirovinu čekam s neizvjesnošću. Čujem da ni za prošli mjesec nisu svima još podijelili, a vlast je sebe namirila – kazao je Marić.

augustin-bojcic

Augustin Bojčić

– Stalno mi kasni penzija i zato sam ogorčen. Umjesto da uplate 6. u mjesecu, ona bude 20. Sve obaveze prema državi moram platiti na vrijeme, a oni nisu u stanju dati mizernu penziju – kazao je Bojčić.

/avaz.ba