Arhiv
Perišić: Komšićeva prijava je pritisak na OHR da smijeni Dodika

Autor: Insajder.in

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Srđan Perišić tvrdi da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić radi za britanske tajne službe te da je upravo po njihovoj želji postavljen u Predsjedništvo kako bi Dodika “otjerao” s funkcije, prenosi Insajder.

Komentirajući za Insajder krivičnu prijavu koju je Tužilaštvu BiH Komšić danas podnio protiv Dodika zbog govora koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH u nedjelju održao povodom obilježavanja Dana Vojske RS, Perišić kaže da je to dokaz “prevelike, gotovo paranoične nervoze Komšića i svih onih koji rade za Britance i njihove službe”.

– Oni su mislili da će Dodik popustiti pod neviđenim pritiscima i ucjenama ukoliko BiH ne uđe u NATO. Međutim, to im nije prošlo jer iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i sluganstva Komšića stranim službama, prije svega britanskoj – tvrdi Perišić.

Ističući da je još u novembru prošle godine, prije nego što je aktuelni sastav Predsjedništva BiH formalno počeo sa radom, predvidio Komšićeve postupke, Perišić smatra da je sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH “tamo i postavljen kako bi blokirao Dodika”.

– Još tada sam govorio da će Dodik u Predsjedništvu BiH biti blokiran te da je Komšić tamo instaliran ne da bi onemogućio legitimnu volju hrvatskog naroda, već da onemogući Dodika i da odnos u Predsjedništvu BiH bude dva naprema jedan. Komšić je cijelo vrijeme tako radio i sad je to konačno najjasnije i pokazao. Podnošenje krivične prijave protiv Dodika predstavlja dokaz da je izbor Komšića bio izbor protiv Republike Srpske, protiv Srba i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH – kaže Perišić.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, između ostalog, tvrdi i to da Milorad Dodik za vrijeme svog mandata nijednom nije blokirao rad tog tijela, već da to, prema njegovim riječima, već mjesecima čine druga dva člana Predsjedništva.

– Oni su cijelo vrijeme blokirali rad Predsjedništva, a ne Dodik koji je govorio da BiH može da funkcionira, ali da treba ići u rješavanje ekonomskih pitanja, poboljšanja života ljudi, podizanja životnog standarda. Međutim, njih to ne interesira. Oni jedino žele da onemoguće Republiku Srpsku i to preko Dodika tako što će ga blokirati. Ta krivična prijava, možemo slobodno reći, predstavlja i pritisak na Zapad da visoki predstavnik smijeni Dodika ili da mu odredi neke sankcije. Sada se vrši pritisak i na Njemačku, kao i na još neke evropske zemlje, da i oni, kao što su to već uradile SAD i Velika Britanija, podrže Incka da smijeni Dodika. Sve je usmjereno ka tome kako Dodika otjerati sa funkcije člana Predsjedništva BiH. Međutim, oni ne znaju da time ruše BiH, a ne Dodika. Dodik ima gdje da se vrati, on ima Republiku Srpsku koja funkcioniše dok oni režu granu na kojoj sjede – kaže Perišić.

(Autor: Avaz)