Vjerujemo kako ste se već pomirile s mišljenjem da ste umorne zbog punog radnog vremena pet dana u sedmici te smatrate kako vam nedostaje vremena za odmor.

No to ne mora biti tako. Čak i uz osam sati rada svaki dan, vi biste se, vjerovale ili ne, mogle osjećati svježe i odmorno te imati vremena za razne aktivnosti u kojima želite sudjelovati. Ako iz dana u dan osjećate hronični umor, vrlo je vjerovatno da vam baš ove štetne navike uzrokuju taj osjećaj nemoći. 

1. Nezdrav i nedovoljan san

Osim što biste stvarno trebale pripaziti da svaku noć spavate osam sati, važno je i kako spavate. Kvalitetan san isključuje sve tehnološke naprave, svjetlo i grickalice prije spavanja ili pored kreveta. Jedino što neće narušiti vaš san je čaša obične vode na noćnom ormariću. 

2. Nedovoljan unos tečnosti

Čak i minimalna dehidracija može dovesti do pada energije. Obavezno pratite unos tečnosti i nikako nemojte zamijeniti vodu sokovima bilo kakve vrste. 

3. Nezdrava prehrana

Vašem je tijelu potrebno dobro gorivo kako bi ispravno radilo. Hranite se sa što više svježeg voća i povrća, namirnicama bogatim proteinima i pripazite na unos ugljikohidrata. 

4. Prevelik unos šećera

Ova se navika nadovezuje na prethodnu. Svakako biste trebale što je više moguće izbjegavati rafinirani šećer i sve nezdrave grickalice i čokoladice zamijeniti orašastim plodovima i korjenastim povrćem. 

5. Stres

Jedan od glavnih krivaca za bolesti i nedovoljnu količinu energije upravo je stres. Pokušajte se boriti protiv stresa na sve moguće načine i opustiti se uz meditaciju, toplu kupku ili bilo što drugo što vam odgovara. 

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Pet loših navika su krivci za neprestan osjećaj umora i nedostatak energije / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: