Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

1. Ne napadajte komšije starije od 65 godina ukoliko su izašli ispred kuće ili stana da udahnu malo svježeg vazduha i uhvate koju zraku sunca. Ne slikajte ih i ne zovite policiju. Posebno, nemojte se javno hvaliti i biti ponosni ako to radite.

2. Ne napadajte majke ili očeve koji su izveli bebu ili maloljetno dijete ispred kuće ili stana da udahnu malo svježeg vazduha i uhvate koju zraku sunca, koja im je životno važna – pogotovo ako je stan okrenut na sjevernu stranu. Ne slikajte ih i ne zovite policiju. Posebno, nemojte se javno hvaliti i biti ponosni ako to radite.

3. Ne slikajte i ne snimajte osobe za koje na ulici primijetite da ne nose masku. Ionako je Svjetska zdravstvena organizacija poručila kako „nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno.

Ali nepravilno korišćenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja korona virusa“. Vaše prijavljivanje i snimanje jedino bi moglo tim ljudima donijeti kaznu od 500 maraka, koliko u Federaciji BiH iznosi kazna za nenošenje maske. Osim toga, vlada nestašica rukavica i maski i ponekad je potrebno obići gotovo 10 apoteka da se pronađu, ako ih uopšte ima – a najpotrebnije su zdravstvenim radnicima.

4. Zaštitne mjere je potrebno poštovati. Treba izbjegavati okupljanja, ne treba u prodavnici  ili na ulici biti na međusobnoj udaljenosti manjoj od 1.5 metara. Ako vam neko stoji bliže od te udaljenosti, posavjetujte ga lijepim riječima. Nemojte se prema njemu ili njoj odnositi neprijateljski.

5. Ne pretvarajte se u žbirove i male štazijevce.

Preuzeto sa: prometej.ba

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Pet stvari koje ne bi trebalo da radite tokom pandemije / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.