Hrvatska nogometna reprezentacija razbila je Slovačku 3-1 na Rujevici i tako osigurala plasman na Euro 2020. Titulu igrača utakmice ponio je Bruno Petković koji je zabio odlučujući gol i još nekoliko puta opasno zagrijao Dubravku.

Hrvatska, 4-2-3-1

Dominik Livaković (7) – U ono malo posla što je imao: besprijekoran. Za gol nije kriv. ‘Livi’ je klasičan primjer dobrobiti koju europski Dinamo donosi Vatrenima. Sa 24 godine na talent kalemi velike utakmice u klubu, a onda blista i u reprezentaciji koja ima golmana za sljedećih – 10 godina.

Tin Jedvaj (6) – Na stranu ona divna anomalija sa Španjolcima u Maksimiru u Ligi nacija, desni bok nije njegovo prirodno okruženje i vidljivo je da Tin, uz sav svoj talent i svestranost ‘krpa’ tu poziciju kao nužna opcija. Kao cijela obrana: najsretniji dok Hrvatska napada, da se ne mora brinuti o protivničkom lijevom boku.

Duje Ćaleta-Car (6) – Povratnik i dio stoperskog dueta koji na ovoj razini nikada nije igrao zajedno. I on i Perić bili su najsretniji kada je žarište priče bilo na slovačkoj polovici terena. Tek su mu 23, bit će sve bolji kako vrijeme bude odmicalo.

Dino Perić (6) – Debitant i sama činjenica da je od prve minute igrao za Hrvatsku je sama po sebi sjajna. Očekivana lagana impresioniranost debijem i važnošću utakmice bili su vidljivi, ali Dino je odigrao utakmicu kojom pokazuje da se na njega može računati i ne samo u situacijama kao što je bila ova na Rujevici (stoperska ‘križaljka’ bez Lovrena i Vide).

Borna Barišić (6,5) – Pola ocjene više za asistenciju Perišiću za treći gol. U prvom poluvremenu nedorečen kao gotovo svi Vatreni. U momčadi bez potrebne ravnoteže ni Gerrardov i Dalićev nije mogao briljirati. U nastavku prodisao i sve zasladio’ bonbon-ubačajem’ slijeva za 3-1.

Luka Modrić (7) – Vraća se u ritam u kojem je postao najbolji nogometaš svijeta, ali čak ni on u prvih 45 minuta nije bio na svojoj razini (uključujući neiskorišteni zicer u 8′). No kad je ‘postalo gusto’ uhvatio se arhitekture igre i posložio i naše i Slovake na svoje mjesto. Od 10 skandiranja Rujevice devet je bilo za Luku. 

Marcelo Brozović (6,5) – Proslavio 27. rođendan, a izgleda da ga ‘raubanje’ u Interu očekivano troši više nego što bi navijače Vatrenih to željeli. Brozović je takav majstor i ‘maratonac’ da zapravo ne može odigrati loše, ali od njega ipak očekujemo nijansu više. I dobit ćemo ju, kad bude najpotrebnije – na Euru.

Ante Rebić (5,5) – U Milanu je pričuva, igrač van pravog natjecateljskog ritma i premda je izbornikova odluka da Rebićevu silinu stavi u službu momčadi od 1. minute imala svoju logiku, Ante svoje 54 minute ‘potrošio’ bez učinka na kakav nas je naviknuo. Nedorečen u oba smjera premda ostaje činjenica da je zamijenjen minutu prije nego su Vatreni zaigrali onako kako smo očekivali od početka.

od 54. Josip Brekalo (7) – Nije čudo da je s njegovim ulaskom koincidirao žestoki i nezaustavljivi udar naših na Slovake koji su se do Brekalovog ulaska još nečemu nadali, a onda… Potonuli bez povratka pod riječkom kišom. Još jedan koji pokazuje da smjena generacija može proći bez stresa i brige. Na Brekala se računa zatvorenih očiju.

Nikola Vlašić (7,5) – Čovjek koji je solo-egzekucijom u 56′ pokrenuo Hrvatsku. Dalić ga je zamijenio u 75′, a Rujevica ga ‘ocijenila’ zaglušujućim ovacijama. Rakitića nismo imali, a to nismo osjetili jer Nikola je donio ono što uvijek donosi: dinamiku, hrabrost u traženju lopte i rješenja na 

od 75. Mateo Kovačić (-) – premalo igrao za ocjenu

Ivan Perišić (7,5) – Još će dati jako puno, a već je povijest hrvatskog nogometa. Nekad djeluje ‘težak’, van ritma utakmice, a onda… Pobjegne protivnicima i povuče potez nakon kojeg je Hrvatska definitivno skinula svaku brigu sa vrata. Strijelac trećeg gola, rutiner i majstor.

od 81. Mislav Oršić (-) – igrao prekratko za ocjenu

Bruno Petković (8) – Igrač utakmice. Zabio gol koji je Slovacima ‘ubio volju za životom’. Početkom godine mnogi nisu ni znali tko je Bruno Petković. U međuvremenu je svima objasnio tko je. Majstor, igračina, hrvatska nogometna sadašnjost i budućnost. Silina i znanje, skok i trk, duel i osjećaj za gol… I dok čeka na Kramarića, Hrvatska je što se ‘devetke’ tiče mirna jer u Petkoviću ima klasu za pohod na Euro.

Slovačka (4-3-3): Dubravka 7 –  Pekarik 7, Vavro 5, Škriniar, 5 Hancko 5 – Lobotka 5,5, Kucka 5 (od 79′ Hrošovsky), Hamšik 5 – Rusnak 6 (od 63′ Haraslin), Boženik 7 (od 72′ Duriš), Mak 5.

Izvor: Danijel Vukušić / 24sata.hr

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.