Potražnja za Pfizerovom vakcinom protiv Covida-19 mogla bi trajati godinama i tako povećavati prihode američkog farmaceutskog giganta, piše BBC.

U prva tri mjeseca 2021. vakcina je generisala prihode od 3,5 milijardi američkih dolara dok su svjetske vlade pokušavale da obuzdaju pandemiju. Očekuje se da će prihod od prodaje vakcina ove godine doseći 26 milijardi dolara, što predstavlja više od jedne trećine prodaje kompanije Pfizer.

Prognoza se zasniva na već potpisanim ugovorima za 1,6 milijardi doza vakcina koje će biti isporučene ove godine. Iz Pfizera su kazali da očekuju da će ove godine dogovoriti još isporuka i voditi pregovore o snabdijevanju nekoliko zemalja za 2022. godinu i kasnije.

“Na osnovu onoga što smo vidjeli, vjerujemo da je trajna potražnja za našom vakcinom za Covid-19, slično onoj protiv gripe, vjerovatan ishod”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Dvodozna vakcina bila je najprodavaniji proizvod kompanije u prvom kvartalu 2021. godine. Troškovi i dobit od vakcina dijele se na pola između Pfizera i njegovog njemačkog partnera – kompanije BioNTech.

Pfizer i konkurentska američka kompanija Moderna profitiraju od svojih vakcina, dok AstraZeneca i američki gigant Johnson & Johnson isporučuju svoje po fabričkoj cijeni dok se pandemija nastavlja.

Pfizer je nedavno potpisao ugovor sa Velikom Britanijom o isporuci 60 miliona dodatnih doza 2021. godine.

Također, kompanija testira upotrebu treće doze kao pojačivača i očekuje da će Sjedinjene Države dati zeleno svjetlo za upotrebu kod djece između 12 i 15 godina tokom pandemije.

Trenutno se ispituje sigurnost i efikasnost vakcine kod djece od šest mjeseci do 11 godina, prenosi BBC.

(klix)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: