Pitanje:

Imam malo dijete i već je vrijeme da primi vakcinu. Nisam jedna od onih koji su protiv vakcinacije, ali sam putem medija dosta čula o tome da vakcinisanje može dovesti do određenih komplikacija. Postoje li neki „preventivni“ postupci pomoću kojih se može znati da li će vakcina uzrokovati komplikacije ili ne?

Indira, Tuzla

Odgovara: Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić

Poštovana,

u dogovoru s nadležnim dječijim ljekarom, slobodno pristupite vakcinaciji vaše bebe jer je to, uz ishranu i njegu koju joj pružate, najbolji način da je zaštitite. Vaša beba je u porodilištu dobila vakcinu BCG protiv tuberkoloze i prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B. U pedijatrijskoj ambulanti će, nakon sistematskog pregleda dobiti i drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B, a zatim u odgovarajućim periodima sljedeće doze vakcina protiv dječije paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa, bolesti Haemophilus influenzae, krzamaka, rubeole i zaušnjaka. Uvijek ćete od medicinskih profesionalaca nakon vakcinacije dobiti informacije kako da postupate s djetetom. Prije vakcinacije nije potrebno da uradite ništa „preventivno“ kako ste naznačili. Vakcine koje djeca primaju dovode u njihovom organizmu do proizvodnje antitijela, koja su efikasna zaštita protiv opasnih i potencijalno smrtonosnih zaraznih bolesti. Vakcinacijom štitite dijete u periodu kada je najosjetljivije i zato bez oklijevanja pristupite vakcinaciji.

The post Pitali smo doktora za vas: Vakcinacija djeteta, da ili ne? appeared first on Azra Magazin.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Pitali smo doktora za vas: Vakcinacija djeteta, da ili ne? / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.