Pitanje bosanskog jezika u Janji: Roditelji angažirali advokata Duška Tomića


– Advokat Tomić iz Dječije ambasade Međaši, rekao je da su sva prava na našoj strani. Dogovor je da, kada krajem mjeseca budu dodjela đačkih knjižica i roditeljski sastanak, roditelji odu na sastanak, ali djeca neće preuzeti knjižice ako u njima ne bude naziv bosanskog jezika. U suprotnom, podnosimo tužbe, izjavio je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska.

Tužbe

Baćevac je istaknuo da će roditelji, ako je potrebno, sa tužbama ići i do Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

– Predsjednik ovog entiteta, na mig iz Srbije, ruši ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Bit ćemo u kontaktu sa roditeljima djece iz Srebrenice, Zvornika i drugih mjesta u kojima se također vrši diskriminacija učenika Bošnjaka, poručio je Baćevac.

Roditelji učenika navode da proteklih 13 godina nije bilo nikakvih problema kada je naziv jezika u pitanju. Od 2003. u centralnoj školi „Meša Selimović“, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Historija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizira u Tuzlanskom kantonu.

Upisivao se bosanski

Duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se jezik bošnjačkog naroda.

Zbog upisa u srednje škole, svjedočanstva u kojima je naveden tzv. bošnjački jezik, bilo je primorano preuzeti 55 učenika koji su u navedenoj školi završili deveti razred.

Inače, Janja je najveće povratničko mjesto u bh. entitetu Republika Srpska, u koje se vratilo gotovo svo predratno bošnjačko stanovništvo. Prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice Janja, danas u ovom mjestu, na obali rijeke Drine, živi 6.500 Bošnjaka, a iako je dio stanovništva odselio u inostranstvo, svi su zadržali svoju imovinu.

/AA0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...