Pjongjang: Denuklearizacija i sankcije ne idu zajedno

BHRT

Sjeverna Koreja upozorila je danas da bi mogla ponovo da aktivira državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala, ukoliko Sjedinjene Ameročke Države (SAD) ne ukinu sankcije Pjongjangu.
U saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova ne pominje se prijetnja o eventualnom prekidu aktuelnih pregovora oko nuklearnog programa sa SAD.

Međutim, Pjongjang optužuje Vašington da nije ispunio obaveze koje su preuzeli sjevernokorejski lider Kim Džong-un (Kim Jong-un) i američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) na samitu održanom u junu u Singapuru da će zajedno raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

“SAD vjeruju da će ponavljanje njihovih ‘sankcija i pritisaka’ dovesti do ‘denuklearizacije’. Ne možemo a da se ne nasmijemo tako glupavoj ideji. Poboljšavanje odnosa i sankcije nisu kompatibilni”, stoji u saopštenju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) izjavio je juče kako planira da se tokom naredne sedmice sastane sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Čolom (Kim Jong-chol). On nije precizirao moguću lokaciju i datum sastanka.

“Preostalo je još dosta posla, ali uvjeren sam da ćemo zadržati ekonomski pritisak sve dok sjevernokorejski lider ne ispuni obećanje dato predsjedniku Trampu”, rekao je Pompeo.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...