Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) odbacio je danas plan njemačke ministrice odbrane Anegret Kramp Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) za uspostavljanje međunarodne sigurnosne zone duž sirijske granice sa Turskom, tvrdeći da je plan iracionalan. 

– Smatramo da taj prijedlog nije realističan. Tu više nije u pitanju samo Turska već i sirijski režim, Rusija i drugi činioci u oblasti – rekao je Čavušolu na konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Heiko Masom (Mass) u Ankari.

Čavušolu je pozvao međunarodnu zajednicu da pažnju usmjeri na humanitarna pitanja i eliminaciju terora u Siriji.
 Mas je rekao da ne podržava prijedlog Kramp Kranbauerove, ističući da svako zna da prijedlog nije realističan i da “nema vremena za teoretske diskusije za narod u Siriji”. 

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije prvenstveno radi borbe protiv milicije sirijskih Kurda, Jedinice narodne odbrane (YPG) koju smatra terorističkom organizacijom.
Operacija je obustavljena nakon prekida vatre dogovorenog uz posredovanje Rusije. 

Mas je ofanzivu opisao kao “invaziju” koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, te naveo da Njemačka neće dati nove dozvole za uvoz vojne opreme koju bi Turska mogla upotrijebiti u Siriji.
Njemački šef diplomatije je kritizirao i planove Turske da počne sa prebacivanjem izbjeglica sa svoje teritorije u “sigurnosnu zonu” u Siriji. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba