Plenković komentirao Dodikovu najavu otcjepljenja RS

vijesti.ba

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu sudjelovao na panelu o Zapadnom Balkanu, te održao bilateralne sastanke s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, irskim premijerom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Majerom.

Posebni naglasak na panelu “Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu” stavljen je na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Među sudionicima panela o zapadnom Balkanu bili su makedonski premijer Zoran Zaev, bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon panela, premijer Plenković održao je bilateralne susrete s irskim kolegom Leom Varadkarom, švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom i Denisom Zvizdićem.

– Ono što slijedi prema Bruxellesu, prema Europskoj uniji treba biti prije svega funkcionalnost, ravnopravnost i mogućnost da se ostvare reforme u gospodarskom i socijalnom smislu – i učine život svih građana BiH kvalitetnijim. To je cilj, kazao je premijer Andrej Plenković.

Plenković se u Davosu susreo i s Denisom Zvizdićem s kojim je razgovarao o položaju Hrvata u BiH.

“To je naš prvi susret nakon izbora u BiH, on i ja imamo dobar dijalog. Govorili smo o procesu formiranja vlasti, rješavanju pitanja izbornog zakona i podršci Hrvatske europskim reformama u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer.

Kratko je komentirao i izjave Milorada Dodika o mogućem otcjepljenju RS koje su posljednjih dana uzburkale duhove.

“Hrvatska je pozicija da prije svega želimo mir i stabilnost u susjedstvu. Ne gledamo blagonaklono na ono što bi moglo dovesti do nestabilnosti i želimo visok stupanj odgovornosti svih partnera. Bilo je sličnih izjava i ranije. Važno je da svako ispunjava ulogu sukladnu postojećim ovlastima. Politika je Hrvatske da poštuje teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH”, kaže Plenković.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...