S lanjske manifestacije „Plivske omahe“ u Domu kulture Jajce
„Plivske omahe“ pomažu da se religije upoznaju i zbliže

Iz bogatog programa ovogodišnjeg festivala vrijedi izdvojiti radionicu o tetoviranju katolika jajačkog kraja, predavanje o liku i djelu Stjepana Tomaševića…

Autor: E. CRNKIĆ

U Jajcu će krajem aprila biti održan 13. festival duhovne poezije i glazbe “Plivske omahe”, koji već 13 godina organizira Dom za kulturu Jajce.

Građanska svijest

Festival “Plivske omahe” zasnovan na ideji poticanja i promoviranja suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica na području općine Jajce.

 – Kamen temeljac ovog festivala jeste kulturološki dijalog koji kroz duhovnu glazbu, folklor, običaje, književne večeri i okrugle stolove evocira građansku svijest u našem društvu. Poseban akcent stavljamo na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti kroz pjesmu, folklor, kazališne predstave… Ali, ni populacija odraslih nije zanemarena – kazala je Smiljka Brtan, direktorica Doma kulture Jajce.

Okrugli stolovi, promocije knjiga i predavanja stručnjaka su zanimljiv i poučan način upoznavanja raznolikih segmenata koji čine bh. društvo jedinstvenim.

– Ovom manifestacijom, osim njene svrhe približavanja i upoznavanja religija i narodnosti na ovom području, nedvojbeno je udaren pečat Jajcu kao kulturnom središtu dijaloga i tolerancije naše države – ističe ona.

Na Festivalu redovno učestvuju eminentni zborovi i vokalni solisti koji pjevaju duhovne pjesme, istaknuti književnici i pisci iz BiH i okruženja, teolozi. Obrađuju se teme iz sfere duhovnosti, tradicije, folklora i običaja naroda u BiH.

– Ono što je bitno napomenuti jesu zajednički nastupi zborova/osoba različitih nacionalnih pripadnosti i sadržaji kreirani tako da učimo i saznajemo ono što (ni)smo znali o vjeri, tradiciji i običajima drugih kako bismo se međusobno više uvažavali i poštivali – kazala je Brtan.

Brojni sadržaji

Iz bogatog programa ovogodišnjeg festivala vrijedi izdvojiti radionicu o tetoviranju katolika jajačkog kraja, predavanje o liku i djelu Stjepana Tomaševića i genezi bosanskog stećka do islamskih nišana, večer poezije jajačkih pjesnika, predstavu „Cosa Nostra“ te druge brojne sadržaje.

(Autor: Avaz)