Potvrdio je ovo za Faktor Tarik Čingić, advokat Harisa Priganice, jednog od optuženih.

– Vijeće je prihvatilo ranije sklopljene sporazume o priznanju krivnje i izrečena je presuda – kazao je Čingić za Faktor.

Mugdim Omanović, Saša Martinović, Enis Mrav, Haris Priganica i Mirza Turković su od početka oktobra do polovine decembra 2017. uz prijetnju i upotrebu sile opljačkali poslovnice TC Bingo u Sarajevu i Bugojnu i tom prilikom oteli oko 160.000 KM. Kako bi uspjeli u svojim nakanama prisluškivali su policiju na terenu kako bi znali kretanje policajaca, a u pljačkama su koristili lažne policijske uniforme, fantomke, automatske puške i pištolje te nekoliko automobila za bijeg.

Dogovorene kazne

Prvooptuženi i organizator grupe Mugdim Omanović je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio tri godine i 11 mjeseci, a za posjedovanje droge dva mjeseca zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od četiri godine.

Martinović je za organizovani kriminal, razbojništva i prisluškivanje dobio tri i po godine robije, a za posjedovanje oružja sedam mjeseci. Izrečena mu je jedinstvena kazna od četiri godine.

Mrav je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio tri godine. Priganica je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio dvije godine i 11 mjeseci, a za posjed droge tri mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine.

Tahirović je za organizovani kriminal, razbojništva, prisluškivanje i posjed oružja dobio dvije godine i 11 mjeseci, a za posjed droge dva mjeseca, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine.

Oduzet novac, droga i oružje

Od Omanovića su oduzete dvije automatske puške, puška M56, panciri, radiostanice, amblemi s natpisima BiH i policija, maske i kesica marihuane, te 8.829 KM, 6.185 eura, 520 kuna, 500 franaka, 1.000 švedskih kruna i 200 dolara.

Martinoviću su oduzeti pištolji HS i zastava model CZ 999 škorpion, te 1.590 KM i 10 eura, a Mravu 3.048 KM, 4.235 eura i 400 kuna. Priganici je oduzeto šest paketića heroina, džoint i paketić amfetamina te 1.070 KM, a Turkoviću marihuana. Pritvor im je produžen do odlaska na odsluženje kazne.

Omanović i odbjegli Martinović su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je harala u Hercegovini, a čiji su članovi uhapšeni u okviru policijske akcije Shark. Ta grupa je opljačkala Bingo u Mostaru, pa i Bingo u Međugorju, a upadali su i u benzinske pumpe.