Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) našao se na udaru kritika nakon što je objavio kako će SAD privremeno prestati finansirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njenog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa.

Sjedinjene Države najveći su donator Svjetske zdravstvene organizacije sa više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je otprilike 15 posto njenog budžeta.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da “nije vrijeme” za smanjivanje resursa za WHO.


– Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa. Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica – rekao je Gutereš. 

Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Petris Haris (Patrice Harris) nazvala je to “opasnim korakom u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu nad COVID-19” i pozvala Trampa da je preispita. 

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost “Johns Hopkins” su poručili kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije.

– Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. WHO čini greške, kao što je to učinila u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe – kazao je dr. Ameš Adalja (Amesh), stručnjak za zarazne bolesti i naučnik.

Pokušaj odvraćanja pažnje

Orgnizacija “Protect Our Care” smatra kako ovo nije ništa drugo nego pokušaj predsjednika Trampa da odvrati pažnju od neuspjeha njegove administracije u pripremi pandemije.

– Da budemo jasni, Svjetska zdravstvena organizacija nije bez greške, ali je nerazumno smanjiti finansiranje na vrhuncu globalne pandemije. Ovaj će potez nesumnjivo učiniti Amerikance manje sigurnim – naveli su iz ove organizacije.

Virus ne treba pasoš

Trampa je kritizirao i dr. Vilijam Šafner (William Schaffner), stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskg centra sveučilišta Vanderbilt.

– Ovaj virus ne treba pasoš. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktiku. Ako se ikad dogodio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to – rekao je on.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Pljušte reakcije na odluku Trampa: Pogrešna poruka usred pandemije / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.