Printscreen
Po uzoru na Srebrenicu: Priština donijela odluku o formiranju komisije za zločine Srba

Ideja je da se poduzmu koraci da se putem Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta zatraži formiranje međunarodnog suda za zločine Srba

Avaz.ba

Skupština Kosova je sa 66 glasova usvojila odluku o formiranju komisije za osudu ratnih zločina koje je Srbija izvršila na Kosovu.

Predlažući formiranje komisije, šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi je rekao da su za model imali Rezoluciju o Srebrenici, koju je usvojio Evropski parlament.

– Ja mislim i vjerujem da u našoj Skupštini, ali i šire, imamo stručnjake koji mogu pomoći, ali model EP trebalo bi da je dovoljan. Rezolucija bi se poslije koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni – kazao je Šerifi.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je ranije da bi Priština od međunarodne zajednice trebala tražiti formiranje i međunarodnog suda za zločine koje su navodno počinili Srbi na Kosovu tokom posljednjih sukoba, piše prištinska Koha.

Veselji je pozdravio inicijativu za usvajanje rezolucije i formiranje komisije za sankcioniranje zločina i genocida koji su počinjeni na Kosovu.

Veselji kaže da Srbi negiraju masakre i zločine koje su, kako tvrdi, počinili i dodaje da će se to događati i u narednom periodu. 

– Ideja nije samo da se donese rezolucija, ideja je da se poduzmu koraci da se putem Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta zatraži formiranje međunarodnog suda za zločine Srba i to, naravno, mora biti na čast i dostojanstvo zemlje – rekao je on, prenijela je Koha.

(Autor: Avaz)