Pobjednički govor Džaferovića: Ovo je velika čast, pobjeda SDA i na izborima

Faktor.ba

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat te stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se zahvalio delegatima na Konvenciji stranke koji su svoje povjerenje dali njemu.

– Ono je za mene velika čast i velika obaveza. Nije jednostavno biti kandidat za najodgovorniju funkciju najjače bh. političke stranke. To je, prije svega, velika obaveza i velika odgovornost. Uz Božiju pomoć i uz snažnu podršku SDA, mi ćemo uspjeti i mi ćemo biti pobjednici narednih izbora kao politička stranka i pobjednici za funkciju člana Predsjedništva BiH – poručio je Džaferović.

“Stranka koja je organizirala bošnjački narod”

Kazao je da će uspjeti u tome jer je SDA jedan ozbiljan tim te jedna ozbiljna i organizirana politička stranka.

– Na čelu tog tima je naš predsjednik Bakir Izetbegović i on, budući da se po Ustavu BiH ne može ovaj put kandidirati na ovu funkciju, će i dalje ostati šef tog tima i ja poštujem taj tim i poštujem ono što je do sada radio i radi predsjednik Bakir Izetbegović – izjavio je Džaferović.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH je dodao da se jedino tako može uspjeti, kada se radi u timu, kada se međusobno poštuju i konsultiraju te poštuju unutarnju hijerarhiju.

– Sa SDA možemo puno toga da postignemo. Bez SDA, možemo doći u velike probleme. Historija nas ući da kada je god bila jaka SDA, da je bila jaka i BiH. Ovo je politička stranka čiji je utemeljitelj i prvi predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović. Ovo je politička stranka koja je u periodu od kada se pojavila dala odgovore na tako velike izazove i teško je naći političku stranku u svijetu koja je imala ulogu i imala ovakve izazove kakve je imala SDA, a da je ispravno odgovorila. Ovo je politička stranka koja je organizirala bošnjački narod i sve bh. patriote u vrlo neizvjesnim i turbulentnim vremenima – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je SDA, kako kaže, nakon rata uporno radila na reintegraciji BiH i napretku te integraciji BiH u EU i NATO.

Softić: Puna podrška Džaferoviću

Safet Softić nije dobio dovoljnu podršku delegata na Konvenciji SDA, ali je u svom obraćanju kazao da nije namjeravao govoriti, ali da je na tome insistirao Šefik Džaferović.

– Ja sam ga poslušao zato što je on naš kandidat za člana Predsjedništva i zato što je on, ako Bog da, budući predsjednik ove države – poručio je Softić.

Softić je izjavio da su ga prije više od dvije godine novinari pozvali i rekli da su pravili anketu o tome ko bi mogao biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH te da se njegovo ime našlo na toj listi.

– Meni je to u tom trenutku bilo pomalo čudno, pomalo bizarno i pomalo smiješno da dvije i po ili tri godine prije izbora novinari raspituju za ime kandidata SDA i od tada sam ustvari počeo da razmišljam otkud takva medijska glad, otkud takva potreba i otkud ovoliko medijske pražnje nad ovim procesom. I na to pitanje imam dva odgovora. Prvi je to što kandidat SDA je, ako Bog da, budući pobjednik ovih izbora i to javnost itekako zanima. Drugi je razlog to što ustvari unutar SDA ko god da je pobijedio od kandidata u ovoj proceduri koja je do sada tekla, on bi sigurno izvojevao pobjedu na izborima i u tom smislu interesovanje javnosti je opravdano – izjavio je Softić.

Dodao je da je SDA danas pokazala da živi po demokratskim normama te da baštini ideju na kojoj je nastala i da će SDA biti potpuno izvjesno pobjednik narednih izbora.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...