Počela evakuacija stranaca iz Libije, vlada najavila kontranapad

Autor: Fena

Strane države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji, u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju objavila da pokreće protuofanzivu protiv snaga Halife Haftara, vođe s istoka LIbije, javljaju agencije.  

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija saopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

– Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu – objavio je AFRICOM čije je sjedište u Štutgartu.

Saopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i “razmotriti mogućnost povratka američke vojne prisutnosti kada to bude moguće”. Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Halifa Haftar, vođa snaga s istoka Libije, pokrenuo je vojni pohod na Tripoli.

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a.

U nedjelju je njegova ofanziva zaustavljena nakon što je vlada objavila da je pokrenuta protuofanziva.

Portparol vlade objavio je početak protuofanzive kako bi se očistili gradovi od “nelegitimnih snaga”, pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Ta operacija trebala bi omogućiti “čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga”, rekao je portparol Muhamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija je u haosu još od 2011., kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muamer Gadafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Prethodno je čelnik libijske međunarodno priznate vlade Fajez el-Seraj optužio odmetnutog generala Halifu Haftara da ga je “izdao” nakon što je pokrenuo vojnu ofanzivu s ciljem zauzimanja prijestonice Tripolija. Ovi sukobi su izazvali zabrinutost da bi moglo doći do obnavljanja rata u Libiji.

(Autor: Avaz)