Prva od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom

Izvođač ima znanje i iskustvo za uspješnu realizaciju projekta u rokovima i po odredbama ugovora, kaže Dobroslavić

Probni pilot dug 74 metra zabijen je danas u podmorje na gradilištu Pelješkog mosta.

Taj je građevinski zahvat bitan za temeljenje mosta obavljen mehanizacijom kineskog izvođača ”China Road and Bridge Corporation”.

Predstavnik ”Hrvatskih cesta” za realizaciju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin, objasnio je kako je svrha zabijanja pilota u stupno mjesto broj 4 da izvođač dokaže projektom traženi kvalitet i tehnologiju izvođenja radova.

– Usto, želimo vidjeti koliko je dinamika radova u skladu s dinamičkim planom izvođača. Znat ćemo jesu li potrebne preinake ili je sve skladno s tehnologijom kojom raspolažu. Za sada smo zadovoljni, posebno kvalitetom izvedbe pilota koji su na putu iz Kine za gradilište. Njih 26 stiže, a još 20 čeka ukrcaj – rekao je Šegedin.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zaključio je kako, prema onom što je na gradilištu vidio, izvođač ima znanje i iskustvo za uspješnu realizaciju projekta u rokovima i prema odredbama ugovora.

– Za nas je ovo iznimno bitan projekt – naglasio je Dobroslavić, koji smatra da će cjelokupni projekt povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadanom roku, do 2022. godine.

– Raspisan je konkurs za pristupne ceste, a očekuje se konkurs za zaobilaznicu Stona. Očekujem i da će se, po nacionalnoj prometnoj strategiji, autocesta od čvorišta Metković produžiti do Osojnika u Dubrovniku, gdje izlazi iz Hrvatske i uz sufinansiranje iz EU ide prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Potrebna je i brza cesta do Osojnika, kao i pelješka cesta do trajektne luke Perna i zaobilaznice Orebića – rekao je Dobroslavić.

Brod s 26 pilota na gradilište bi iz Kine trebao stići 16. januara.

Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (preko 527 miliona eura), potpisan je 23. aprila između predstavnika ”Hrvatskih cesta” (HC) i kineskog konzorcija ”China Road and Bridge Corporation”, a 85 posto prihvatljivih troškova finansira se iz EU sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.

Rok za podnošenje ponuda na javnom nadmetanju za izgradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli je 21. januara. Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu se odnosi 18 kilometara.